Förskola startar en textilateljé med fokus på återvinning
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Förskola startar en textilateljé med fokus på återvinning

Förskola startar en textilateljé med fokus på återvinning

Publicerat av: Redaktionen

– Vi har skapat en textilateljé på Östragårdens förskola i Åkarp! För att förverkliga vår dröm ansökte vi, och fick, innovationsanslag från kommunen, säger rektor Karin Åström.

-Det började som en idé om hur vi skulle kunna erbjuda barnen skapande, matematik, återbruk och kreativitet i ett annorlunda sammanhang. Nu är det en del av vår vardag, fortsätter hon.

Struktur och säkerhet viktigt för kreativiteten

Från terminsstarten i augusti har barnen tillsammans med bland annat projektledare Carina Cederberg Levin börjat lära känna miljön. Säkerhetstänket är stort och det är viktigt med en god struktur för att barnens kreativitet ska kunna flöda fritt och säkert. Carina är en förskollärare som ända sedan förskollärarutbildningen brunnit för att skapa i textil tillsammans med barnen.

Barnen får skapa med textila verktyg

Hon har inför det här projektet inspirerats av olika forskare kopplat till högskolan i Borås. När Carina själv ska berätta om vad det är som gör textilateljén unik säger hon:

– Jag vill ge barnen möjligheter att skapa med ”riktiga saker” i en miljö där återbruk förenas med språk och matematik.

Med riktiga saker menar Carina symaskin, riktiga nålar att sy med, virknålar, bra saxar, linjal och mönsterpapper samt en provdocka där barnen får testa sig fram i att skapa olika kreationer.

Återbruk i fokus

Förskola startar en textilateljé med fokus på återvinning

Från invigningen av textilateljén på Östragårdens förskola i Åkarp.

Gällande återbrukstanken samarbetar vi med barnens vårdnadshavare såväl som att vi besökt kommunens egen återbrukstjänst. Till hösten kommer vi ta emot två praoelever från årskurs åtta som kommer att spendera sin vecka i textilateljén med fokus på att dela med sig av sin kunskap och samspela med Carina och barnen i skapandet. Vi planerar även för ett samarbete med kommunens mer seniora invånare för att se hur vi kan lära av varandra, och skapa ett spännande sammanhang.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>