Hem DEBATT Digitalt gränslös dag med fokus på kompetens

Digitalt gränslös dag med fokus på kompetens

Publicerat av: Redaktionen

– När vi utbildar för morgondagens behov gäller det att veta vad som efterfrågas. Systemen måste kunna anpassas till snabb förändring, konstaterar Thomas Winman som forskar om bland annat lärande på Högskolan Väst.

Digitalt gränslös dag med fokus på kompetens 3Thomas Winman var en av föredragshållarna på ”Digitalt gränslöst” den 24 april – en halvdag om hur digitalisering påverkar företag och organisationer. Hans tema var digital framtidsspaning, men det innehöll också många återblickar.

– När Henry Ford började serietillverka T-Forden frågade han inte människor vad de ville ha. För då skulle svaret ha blivit ”en snabbare och starkare häst”. Istället tog han ett tekniksprång.

Täta tekniksprång
Nuförtiden kommer tekniksprången tätt. Smarta telefoner, fiberoptik, självkörande bilar, digitala böcker och annan teknik har blivit konventionell. Lokalt har blivit globalt.

– Med digitaliseringen försvinner de lätta jobben inom både produktion och tjänstesektor, säger Thomas Winman. Samtidigt blir specialiseringen blir allt högre.

– Den här utvecklingen gör arbetsmarknaden mer polariserad och den skapar nya sociala skiktningar.

Tankemässigt väl framme
Enligt Thomas Winman är medvetenheten om de ständigt högre kraven på kompetens väl utbredd inom näringslivet. Tankemässigt ligger Sverige långt framme, men det saknas en organisatorisk struktur för hur utmaningarna ska mötas.

– Vi behöver hybridlösningar som ger nya adaptiva system för utbildning och fortbildning. En högskoleutbildning kan vara första steget, men sedan behöver lärandet pågå genom hela yrkeslivet. Lärande genom arbete ser jag som en väsentlig del.

Högskolesamarbete ger drivkraft
Högskolor och universitet har centrala roller i utvecklingen.

– Fyrbodal och Östfold i Norge är likartade regioner med likartade högskolor, säger Kristina Lindh, dekan på Högskolan i Östfold och en annan av föreläsarna på ”Digitalt gränslöst”.

– Våra två högskolor samarbetar redan i några projekt, bland annat om kompetensutveckling. Jag tror att fler samarbeten skulle ge goda synergier i form av ännu mer drivkraft och aktivitet i Fyrbodal och Östfold.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>