Berättelser från KB: Digi­tal huma­nio­ra eller huma­nis­tisk data­ve­ten­skap
Hem EFTER PLUGGET Digi­tal huma­nio­ra eller huma­nis­tisk data­ve­ten­skap

Digi­tal huma­nio­ra eller huma­nis­tisk data­ve­ten­skap

Publicerat av: Redaktionen

Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning förknippas ofta med omdömen som ”snedvriden”, ”onyanserad” och ”avsaknad av förmåga till självständigt tänkande”.

Men vad tycker maskinerna om människor och deras förmågor?

När vi vet att AI-modeller kan förstå en fras som ”kasta inte sten i glashus” väcks frågan om vilka roller människor, respektive maskiner, ska ha i forskningsprojekt framöver. Love Börjeson och Chris Haffenden tar avstamp i KB-labbs verksamhet, och reflekterar kring möjligheter och fallgropar för forskning i gränslandet mellan mänsklig och artificiell intelligens.

Berättelser från KB: Digi­tal huma­nio­ra eller huma­nis­tisk data­ve­ten­skapLove Börjeson är enhetschef för KB-labb och forskare inom tillämpad språkteknologi.

Chris Haffenden är forskningskoordinator på KB-labb och forskare i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.

KB-labb är en infrastruktur för forskning inom digital humaniora och samhällsvetenskap som möjliggör för forskare att utföra storskaliga analyser av KB:s samlingar. Labbet utvecklar även språkmodeller och artificiell intelligens.

Tid: 20 april kl. 17.30 (dörrarna öppnas 17.10)
Plats: KB:s hörsal, Humlegårdsgatan 26, Stockholm.
Entré: Fri entré. Ingen föranmälan. Välkomna!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>