Grundskoleförvaltningen inleder dialoger om skolstrukturen inför läsår 2026/2027
Hem OM SKOLANGrundskoleförvaltningen inleder dialoger om skolstrukturen inför läsår 2026/2027

Grundskoleförvaltningen inleder dialoger om skolstrukturen inför läsår 2026/2027

Publicerat av: Redaktionen

Grundskoleförvaltningens arbete med att anpassa verksamheten till den nya befolkningsprognosen har gått in i en ny fas.

Det har inletts dialog i flera områden där skolor kan behöva förändras eller läggas ner som en följd av minskande elevunderlag.

– Att göra förändringar av skolstrukturen kan uppfattas som känsligt för elever och vårdnadshavare. Därför är det viktigt att vi möter elever och vårdnadshavare i ett tidigt skede och både tar inspel från dem och ger dem möjlighet att ge uttryck för sina perspektiv, säger Helena Sjöberg, chef för avdelningen Planering och utveckling.

Grundskoleförvaltningen inleder dialoger om skolstrukturen inför läsår 2026/2027Under våren genomför Göteborgs grundskoleförvaltning en rad dialogträffar med vårdnadshavare, skolledningar, medarbetare, fackliga representanter och elever i några av de skolområden som ska utredas och kan beröras av förändringar inför läsår 2026/2027. Syftet med dialogerna är att samla in synpunkter och perspektiv från olika grupper för att skapa en hållbar skolstruktur i Göteborgs kommun. Då förvaltningen inte kommer att träffa alla vårdnadshavare kommer det även att finnas möjlighet att skicka in medskick digitalt.

– Vi vill skapa en hållbar skolstruktur som möter elevernas och samhällets behov. Det är viktigt att vi lyssnar på vårdnadshavare, elever och personal för att skapa en skola som är trygg, inkluderande och av hög kvalitet”, säger Helena Sjöberg.

Prognosen per skolområde

Nu finns också en mer detaljerad prognos för hur befolkningsminskningen ser ut på områdesnivå. En första analys väntas bli klar i juni. Den kan komma påverka vilka ytterligare områden som kommer att utredas framöver. Då kommer även press att få information om den nya detaljerade prognosen, vad den innebär för Göteborgs kommunala skolor samt status på de områden som redan börjat utredas.

Fakta:

Antalet elever i Göteborgs kommunala grundskolor har minskat under 2024 och antal barn i skolålder förväntas minska med cirka 6 500 under de kommande tio åren enligt stadens prognos.

Nu har prognosen brutits ner på områdesnivå, vilket kommer ligga till grund för analys av hur Göteborgs skolor kommer påverkas framöver

Dialog om förändringar har påbörjats i följande skolområden:

  • Utmarksskolan 4-9
  • Talldungesskolan F-3
  • Gärdsåsskolan 4-9
  • Ramsdalsskolan F-3
  • Guldhedsskolan F-9
  • Mossebergsskolan F-2
  • Sisjöskolan F-3
  • Trollängsskolan F-6
  • Högenskolan F-3
  • Björsaredsskolan F-3
  • Bergsjöskolan F-9 (genomfördes i höstas)
  • Sandeklevsskolan F-9 (genomfördes i höstas)

Ytterligare skolor och områden kan bli aktuella i takt med att befolkningsprognoserna hunnit analyseras djupare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>