Jan Jönsson (L): Friska barn sjukanmäls från skolan
Hem HÄLSA Jan Jönsson (L): Friska barn sjukanmäls från skolan

Jan Jönsson (L): Friska barn sjukanmäls från skolan

Publicerat av: Redaktionen

[DEBATT] Efter pandemin har Stockholms skolor börjat se en oroväckande trend där elever stannar hemma från skolan med sina föräldrars godkännande.

Flera skolor rapporterar om att det skett en förslappning från föräldrar där elever slentrianmässigt sjukanmäls och fler ledigheter tas under terminerna.

Denna utveckling riskerar att allvarligt påverka elevernas utbildning och framtida möjligheter, varnar Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Nu krävs åtgärder för att återupprätta skolans funktion som en plats för lärande och utveckling.

– Vi ser en oroande tendens där barn stannar hemma från skolan av trivselmässiga orsaker eller normal tillfälligt trötthet, med föräldrars godkännande. Föräldrar måste ta ett större ansvar och säkerställa att barnen närvarar i skolan för att inte riskera deras framtid, säger Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Jan Jönsson (L): Friska barn sjukanmäls från skolan

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Flera rapporter från skolor i Stockholm visar att anmäld frånvaro, som föräldrar själva godkänner, har ökat. Detta återspeglar inte att elever är sjuka eller har giltiga skäl, utan snarare att föräldrar accepterar att barnen är hemma för mindre allvarliga orsaker. Detta riskerar att försvaga elevernas förmåga att hantera framtida utmaningar och skolans roll som en viktig miljö för lärande och social utveckling.

Enligt Stockholms utbildningsförvaltning finns ett tydligt samband mellan högre frånvaro och minskad behörighet till gymnasiet. För varje procentenhetsökning av oanmäld frånvaro på en skolenhet minskar gymnasiebehörigheten med 1,5 procentenheter.

Liberalerna i Stockholms stad föreslår nu flera konkreta åtgärder för att motverka denna utveckling, bland annat att införa tydligare regler för skolbyten, stärka skolledarnas befogenheter att bedöma giltig respektive ogiltig frånvaro, informera föräldrar tidigt om frånvarons skadliga effekter för studieresultaten samt förbättra samarbetet mellan skola och elevhälsa. Studieroteam kan också användas för att lösa olika problem utanför klassrummet, utan att läraren behöver avbryta undervisningen. Dessa åtgärder skulle ge skolorna de verktyg de behöver för att förebygga att frånvaro blir ett etablerat mönster.

– Skolorna måste få de rätta förutsättningarna för att kunna hålla eleverna på rätt spår. Vi behöver skapa en stabil och förutsägbar lärandemiljö som stärker elevernas möjligheter att lyckas i framtiden, säger Jan Jönsson (L).

Läs debattartikeln här: https://www.svd.se/a/XjAXoo/fo…

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>