Kalmar Fria Läroverk satsar på skolmaten med egen skolrestaurang
Hem PEDAGOGSNACK Kalmar Fria Läroverk satsar på skolmaten nu med egen skolrestaurang

Kalmar Fria Läroverk satsar på skolmaten nu med egen skolrestaurang

Publicerat av: Redaktionen

Från och med hösten 2022 kommer eleverna på Kalmar Fria Läroverk att äta mat i egen skolrestaurang i skolan.

Skolmaten är en viktig del i lärandet men också för stämning och bra humör, det visar studier från bland annat Livsmedelsverket .

På Kalmar Fria Läroverk är det studier och träning som står i centrum och med en egen skolrestaurang får eleverna ännu bättre förutsättningar att lyckas och prestera bättre både i skolan och med träningen.

Kalmar Fria Läroverk satsar på skolmaten med egen skolrestaurang

Varje dag ska eleverna på Kalmar Fria Läroverk ha möjlighet att välja mellan tre olika varmrätter och tre olika sallader via en app

– Varje dag ska våra elever ha möjlighet att välja mellan tre olika varmrätter och tre olika sallader. Vi är lyhörda för elevernas önskemål och tillagar det som uppskattas för att säkerställa att ingen elev går hungrig, säger Patrick Hallbäck, verksamhetschef för kök och matsal.

Allt sköts via en app och konceptet som redan finns på ett antal andra Fria-skolor, har genererat en högre elevnöjdhet samt elever som har ork att prestera hela dagen.

Rent praktiskt beställer eleverna sin skollunch genom ”Mitt Käk”-appen i vilken det dag för dag listas de alternativ som eleverna kan välja mellan. En gång i veckan gör eleverna sin beställning inför kommande vecka och restaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.

På de skolor inom Fria Läroverken som redan har konceptet, kan man se att fler elever äter lunch varje dag samtidigt som skolrestaurangens miljöpåverkan minskar. Totalt kastas det omkring ca 30 000 ton lagad mat i Sveriges skolor varje år2).

– Våra beräkningar visar att vi kan sänka vårt avfall med 60% om eleverna skolorna äter upp det vi beställt. Då har vi samtidigt råd att höja kvalitet på råvarorna vi köper in, utan att vi tummar på budgeten. Så om maten hamnar i magen och inte i soporna är vi alla vinnare, konstaterar Patrik Hallbäck!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>