Skolelever skippar lunchen i högljudda matsalar
Hem UNDERSÖKNING Skolelever skippar lunchen i högljudda matsalar

Skolelever skippar lunchen i högljudda matsalar

Publicerat av: Redaktionen

Åtta av tio svenska skolelever tycker att ljudnivån i matsalen är hög.

Det får tre av tio att helt hoppa över lunchen minst en gång i veckan.

En fjärdedel förkortar sin lunch minst en gång i veckan. Det visar en ny rapport baserad på en enkät till svenska högstadie- och gymnasieelever.

Rapporten från akustikföretaget Ecophon visar att över en tredjedel av svenska elever tappar aptiten minst en gång i veckan på grund av höga ljudnivåer i matsalen. Lika ofta är det nära en tredjedel som helt skippar och en fjärdedel som förkortar lunchen, enbart på grund av ljudmiljön. Matsalens ljudmiljö påverkar därmed såväl elevers hälsa som inlärning negativt – och orsakar även ökat matsvinn.

Rapportens resultat går på tvärs mot ett av delmålen i Agenda 2030: Att halvera mängden matsvinn till år 2030. En kartläggning från Livsmedelsverket har tidigare visat att en av sex skolluncher slängs, vilket motsvarar 11 000 ton mat per år. Den främsta bakomliggande orsaken till problemet är, enligt Livsmedelsverket, en stressig och högljudd måltidsmiljö i svenska matsalar.

Skolelever skippar lunchen i högljudda matsalar– Vår rapport bekräftar Livsmedelsverkets slutsatser, matsvinn är delvis ett symtom på en måltidsmiljö med höga ljudnivåer. Dålig matro har samhällskostnader som går utöver de tusentals ton mat som slängs. Elever lär sig sämre på tom mage, säger Ida Cederlund, konceptutvecklare Skola, Ecophon.

De svenska elever som deltog i enkäten tillfrågades också om effekterna av höga ljudnivåer i skolan. En majoritet av eleverna uppgav att deras hälsa och inlärning påverkas:

  • Över hälften (53 procent) får huvudvärk i skolan minst en gång i veckan på grund av höga ljudnivåer
  • Sex av tio (59 procent) blir stressade i skolan minst en gång i veckan på grund av höga ljudnivåer
  • Över hälften (55 procent) uppger att deras inlärning försvåras av höga ljudnivåer minst en gång i veckan

Svenska rektorers uppfattning om ljudmiljön i skollokaler skiljer sig markant från elevernas. I samband med den senaste PISA-undersökningen svarade rektorerna att endast 21 procent av svenska elever går i skolor med undermålig inomhusmiljö, exempelvis dålig akustik, som påverkar inlärningen.

– Det är främst rektorer och skolledningen som kan åtgärda trivseln i matsalen. Det kan exempelvis handla om bättre schemaläggning. Men också att genomföra akustikmätningar. Trots det är det ofta eleverna själva som skuldbeläggs, säger Ida Cederlund, konceptutvecklare Skola, Ecophon.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>