Konferens: AI, människa och samhälle – över 60 forskare till Umeå
Hem EVENT Konferens: AI, människa och samhälle – över 60 forskare till Umeå

Konferens: AI, människa och samhälle – över 60 forskare till Umeå

Publicerat av: Redaktionen

Över 60 forskare från svenska universitet samlas vid Umeå universitet den 7–9 februari för att utforska den ömsesidiga påverkan mellan artificiell intelligens (AI), människa och samhälle.

Konferensen, arrangerad av The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanity and Society (WASP-HS), ger en plattform för djupgående diskussioner om dessa komplexa frågor

Diskussionen om AI:s påverkan på oss och samhället breddar sig och blir allt mer komplex. Forskarna kommer att presentera och diskutera olika aspekter av detta viktiga ämne under den tredagarskonferens som äger rum vid Umeå universitet den 7–9 februari.

Konferens: AI, människa och samhälle – över 60 forskare till Umeå

Ericka Johnson, föreståndare för WASP-HS forskarskola och professor inom genus och samhälle vid Linköpings Universitet, och Arvid Horned, doktorand på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

– Som samhället är uppbyggt idag, och med hur världsläget ser ut, är det viktigt att vi tittar närmare på den påverkan som AI har på oss och den påverkan som vi har på AI, från olika perspektiv. Jag ser därmed fram emot att själv få besöka, och välkomna forskare till, Umeå universitet, säger Ericka Johnson, föreståndare för WASP-HS forskarskola och professor inom genus och samhälle vid Linköpings Universitet.

Kan vi navigera utan app?
Under konferensen kommer forskarna att presentera sin forskning genom muntliga presentationer, posters och interaktiva workshops. En av de medverkande forskarna är Arvid Horned, doktorand på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

– Vi blir allt mer beroende av navigationsapplikationer, så som exempelvis GPS, som gör att vi människor blir allt sämre på att navigera på egen hand. I min forskning tittar jag på hur vi kan utveckla dessa appar så att de kan stödja oss i planeringsstadiet av våra transportsträckor snarare än under. På så vis hoppas vi kunna underlätta för användaren utan att de tappar förmågan att navigera själv, säger han.

Forskarna som deltar under veckan är en del av The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society (WASP-HS) forskarskola vars syfte är att bidra till mångfald och inkludering av AI-relaterad expertis och därmed stärka Sveriges och Europas välbehövliga förståelse för de utmaningar och konsekvenser som AI och autonoma system medför i samhället.

Konferensen är en plattform för att främja mångfald och inkludering av expertis inom området och för att öka förståelsen för de utmaningar och konsekvenser som AI och autonoma system medför i samhället.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>