Från och med höstterminen 2025 erbjuder Luleå tekniska universitet en utbildning till speciallärare med två specialiseringar: språk-, skriv- och läsutveckling respektive matematikutveckling.
Utbildningen, som vänder sig till yrkesverksamma lärare, är framtagen för att möta det ökande behovet av specialpedagogisk kompetens i Sverige och bidra till skolans utveckling, både på regional och nationell nivå.
– Det finns en stor efterfrågan av speciallärare och specialpedagoger i hela landet. Med våra program kan vi erbjuda utbildningar som både svarar mot arbetsmarknadens behov och hjälper skolor att skapa bättre förutsättningar för elever i behov av särskilt stöd, säger Åsa Gardelli, professor i pedagogik med inriktning specialpedagogik vid Luleå tekniska universitet.
Luleå tekniska universitet ger specialpedagogprogrammet sedan 2016 och nu utökas utbildningsutbudet med speciallärarprogrammet. Speciallärare och specialpedagoger har båda i uppdrag att organisera och utveckla arbetet för elever i behov av särskilt stöd. Vid Luleå tekniska universitet kommer de blivande speciallärarna att kunna fördjupa sig inom språk-, skriv- och läsutveckling eller matematikutveckling.
Speciallärarprogrammet omfattar 90 högskolepoäng och ges på halvfart över tre år, vilket möjliggör för deltagarna att kombinera studierna med arbete. Utbildningen ges på distans med campusförlagda träffar. Den första studentgruppen kommer att bestå av 30 studenter, jämnt fördelade mellan de två specialiseringarna.
Betydelsen av specialpedagogisk kompetens
Efterfrågan på både speciallärare och specialpedagoger har ökat stadigt under de senaste åren, och behovet väntas fortsätta växa. En rapport från Svenskt Näringsliv, 2023, visar att speciallärarexamen har den högsta etableringsgraden på arbetsmarknaden av alla högskoleutbildningar med hela 98,2 procent. Specialpedagogexamen kommer på andra plats med 96,3 procent.
Tidigare erfarenheter från specialpedagogprogrammet visar att utbildningen lockar studenter från hela landet och själva upplägget på specialpedagogprogrammet skapar goda förutsättningar för framtida yrkesverksamma.
– Delar av utbildningen till speciallärare samläses med blivande specialpedagoger vilket underlättar ett framtida samarbete för elever i behov av särskilt stöd, säger Jenny Jäger, huvudansvarig utbildningsledare på Institutionen för hälsa, lärande och teknik.
Ansökan för det första intaget öppnar våren 2025.
Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 2 miljarder kronor per år. Vi är cirka 1 900 anställda och har närmare 17 900 studenter.