Region Västerbotten utbildar om barns sexuella våld
Hem EVENT Region Västerbotten utbildar socialsekreterare om barns sexuella våld

Region Västerbotten utbildar socialsekreterare om barns sexuella våld

Publicerat av: Redaktionen

Region Västerbotten satsar för att höja kunskapen om barns sexuella våld mot andra barn.

Den 25–27 september kommer 22 socialsekreterare i länet att få lära sig att använda ett forskningsbaserat instrument för att kartlägga risker och förebygga återfall i sexualbrott.

Utbildningen leds av psykologen Ulla Thorslund som är expert på området.

– Ett av fyra barn har blivit utsatt för sexuella övergrepp. Vi måste agera kraftfullt när vi hör om sexuella övergrepp bland barn, säger Ulla Thorslund.

FoU Socialtjänst inom Region Västerbotten höll i vintras en kunskapsdag om barn och unga med sexuell beteendeproblematik, med psykologen Ulla Thorslund, som har 25 års erfarenhet av området. Dagen vände sig till personal inom vård, skola, elevhälsa, socialtjänst samt medarbetare inom funktionshinderområdet och hade ca 400 deltagare.

Kunskapsdagen var lärorik och uppskattad, och FoU Socialtjänst såg ett behov av att höja kunskapsnivån ytterligare hos personal som jobbar med barn. Ulla Thorslund återvänder därför till Umeå den 25–27 september för att undervisa 22 socialsekreterare från länet i riskbedömningsinstrumentet ERASOR.

– Efter dessa utbildningsdagar hoppas vi kunna genomföra en dags workshop med deltagarna tillsammans med elevhälsa, skola, förskola, vård och förhoppningsvis medarbetare som jobbar med barn inom funktionshinderområdet. Vi hoppas att det kan höja kompetensen och att vi kan hitta ett mer utvecklat sätt att samarbeta runt dessa frågor, säger Anna Duveskog på FoU Socialtjänst

Barn berättar men ingenting händer

En av de centrala punkterna i utbildningen handlar om att utmana befintliga föreställningar och fördomar kring sexuell beteendeproblematik hos barn och unga.

Region Västerbotten utbildar om barns sexuella våld

Anna Duveskog, Region Västerbotten

– Vi måste bli bättre på att agera när får höra talas om övergreppsbeteenden bland barn. Vi måste upptäcka dem och erbjuda insatser till de barn som behöver det och vi måste börja tidigare än idag. Ett sätt är att våga fråga om erfarenheter av våld ”på rutin”, säger Ulla Thorslund

Ulla Thorslund poängterar också vikten av att ta barnens berättelser på allvar.

– Barn berättar, men ingenting händer. Brottsoffer kan tvingas möta den som våldtagit dem i skolan eller i hemmet, ett syskon eller en skolkamrat. De blir ofta ifrågasatta, och det är inte ovanligt att man lägger skulden på dem. Man måste ha ett barnrättsperspektiv och göra de utsatta barnen delaktiga i sina utredningar och även bli bättre på att tillämpa socialtjänstlagen när det behövs, som ju faktiskt är en skyddslagstiftning, betonar hon.

Endast 4% av övergreppen anmäls

Trots den ökande förekomsten av sexuella övergrepp är det få fall som anmäls. Endast 4 % av övergreppen anmäls till socialtjänsten och 7 % till polisen, visar en aktuell studie av Allmänna Barnhuset. De flesta övergrepp begås av jämnåriga, cirka 30–50 procent av alla fall. Ofta är både offer och förövare under 15 år.

– En orsak till att så få fall anmäls är att vi har en föreställning om hur en våldsutövare är och hur ett brottsoffer ska vara, men våra bilder stämmer sällan med verkligheten. Våldsutövarna är en väldigt heterogen grupp, och därför måste man vara särskilt noga med att kartlägga risker, skydd och behov, förklarar Ulla Thorslund.

Utbildningen fokuserar därför på att ge deltagarna fakta, utmana fördomar och ge praktiskt metodstöd för hur man ska agera när ett övergrepp har skett.

Var fjärde elev har utsatts

Allmänna Barnhusets studie visar på ett alarmerande läge; var fjärde elev har utsatts för någon form av sexuellt övergrepp under sin uppväxt. Detta är en ökning jämfört med den tidigare undersökningen 2014, då var femte elev uppgav samma sak.

Studien visar även att fler ungdomar än tidigare har skickat avklädda bilder eller filmer på sig själva via nätet och att fler känner sig pressade eller tvingade till att ha sex via nätet. Särskilt flickor är mer utsatta; drygt var tredje flicka uppger att hon varit utsatt för övergrepp under sin uppväxt.

Kunskap och verktyg ska förebygga

För att motverka denna negativa trend och ge de mest utsatta barnen och ungdomarna det skydd och stöd de behöver krävs både ökad kunskap och förbättrad samverkan mellan olika samhällsaktörer.

– ERASOR är ett forskningsbaserat bedömningsinstrument som ger bra stöd och vägledning när det gäller riskhantering. Vi behöver använda strukturerade kartläggningsinstrument för att förebygga att det här händer igen, säger Ulla Thorslund

Faktaruta: Allmänna barnhusets fakta om övergrepp mot barn
  • En större andel ungdomar än vid förra studien har skickat avklädda bilder eller filmer på sig själva via nätet.
  • En större andel av de ungdomar som haft sex via nätet hade känt sig pressade eller tvingade.
  • Det har skett en markant ökning av självskadebeteende.
  • Andelen unga som skadat sig med sex har ökat sedan den senaste studien.
  • Eleverna skattade över lag sin psykiska hälsa sämre än 2014.
  • Flickor var betydligt mer utsatta än pojkar, drygt var tredje flicka uppger att hon varit utsatt för övergrepp under sin uppväxt.

Studien Unga, sex och internet efter #metoo har genomförts av Carl Göran Svedin, Åsa Landberg och Linda Jonsson vid Marie Cedershiöld högskola. En enkät har besvarats av närmare 3 300 elever i slumpmässigt utvalda gymnasieskolor.

 

FoU Socialtjänst jobbar för att stötta kommunerna i Västerbotten med kunskapsutveckling. Enheten är en central del av den Regionala Samverkans- och Stödstrukturen (RSS) som hålls ihop av Sveriges kommuner och regioner (SKR). Enhetens kärnuppdrag är vid sidan om kunskapsstyrningen att bedriva praktiknära forskning, att bidra till kompetens- och verksamhetsutveckling, att stötta kommunerna med kunskap om systematisk uppföljning och att bidra till samverkan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>