Folkhälsoresan på sommarturné för att motverka hälsoklyftor och minska ofrivillig ensamhet i Sverige
Hem EFTER PLUGGET Folkhälsoresan på sommarturné för att motverka hälsoklyftor och minska ofrivillig ensamhet i hela Sverige

Folkhälsoresan på sommarturné för att motverka hälsoklyftor och minska ofrivillig ensamhet i hela Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Folkhälsoresan är ett samarbetsprojekt mellan Clowner utan Gränser och Röda Korset med syfte att minska hälsoklyftor och ofrivillig ensamhet i Sverige.

Under sommaren beger sig organisationerna ut på en gemensam turné i Sverige med föreställningen “Ögonblick”.

Covid-19 pandemin har tydligt visat hur ojämlik människors hälsa är i Sverige.

Redan utsatta grupper har drabbats svårt, både fysiskt och psykiskt. Under pandemiåret 2021 uppgav hälften av svenskarna (51 procent) att de upplevt ofrivillig ensamhet. Ensamheten kan få långtgående konsekvenser.

För att möta behoven och stärka både den psykiska och fysiska hälsan hos barn, unga och äldre, går Röda Korset och Clowner utan Gränser samman i Folkhälsoresan. Organisationerna gör nu en gemensam Sverigeturné och besöker under sommaren 14 kommuner där artister från Clowner utan Gränser kommer att uppträda med föreställningen “Ögonblick”. Efteråt finns möjlighet att prova på cirkus.

– Clowner utan Gränser har stor erfarenhet av att bygga tillit, skapa engagemang och främja gemenskap genom att använda glädje och fysisk aktivitet. Nu ser vi fram emot att utveckla detta tillsammans med Röda Korset och nå nya och fler människor i Sverige så vi sakta men säkert kan minska människors isolering och främja folkhälsan, säger Ipshita Rajesh, projektledare på Clowner utan Gränser.

Folkhälsoresan på sommarturné för att motverka hälsoklyftor och minska ofrivillig ensamhet i Sverige

– Det är när ensamheten är ofrivillig som människor far illa. Röda Korset vill vara med och skapa ett samhälle där människor inte tvingas leva i ofrivillig ensamhet. Civilsamhället har en viktig roll både genom sina uppsökande verksamheter men också genom att hjälpa människor att känna sig som en del av ett sammanhang, säger Max Orward, kommunikatör på Röda Korset

Turnén gör sitt första stopp i Borlänge den 12 augusti och avslutas i Örebro den 30 september. Folkhälsoresan är ett projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet.

Turnéplan Folkhälsoresan
12/8 Borlänge
16/8 Bräcke
18/8 Sollefteå
23/8 Lycksele
26/8 Stockholm
30/8 Vänersborg
2/9 Ludvika
5/9 Töreboda
9/9 Upplands-Bro
12/9 Halmstad
16/9 Malmö
17/9 Perstorp
23/9 Växjö
30/9 Örebro

Ögonblick – En clownföreställning om gemenskap och att mötas
Artister: Björn Dahlman, Emma Hörnell och Malin Öhrn
Idé och regi: Virginia Librado Gallego
Regiöga: Kajsa Englund
Scenografi och kostym: Caroline Romare
Producent: Ipshita Rajesh
Affisch: Max Orward

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>