Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Checklista till vad barnen behöver ha på förskolan

Checklista till vad barnen behöver ha på förskolan

Publicerat av: Redaktionen

Många föräldrar har dubbla känslor inför förskoleinskolningen.

Vi vet att det är mycket att hålla koll på vid starten, och ibland kan det vara svårt att veta hur mycket extrakläder eller ytterkläder som behövs.

Just därför har vi tagit fram denna lista med våra bästa tips på vad som kan tänkas behövas till ditt barn på förskolan.

Ytterkläder

Checklista till vad barnen behöver ha på förskolan

Då många förskolor spenderar mycket tid utomhus är varma ytterkläder för att hålla barnen varm ett måste.

Det kan vara bra att investera i mer slitstarka ytterkläder som klarar påfrestningar, och dessa kan med fördel inhandlas begagnat då det både är gott för miljön och plånboken.

Det rekommenderas att satsa på lager-på-lager för att kunna säkerställa att det varken blir för kallt eller varmt för barnet. Dessa lager brukar oftast handla om tre olika lager där det understa lagret närmast huden är de vanliga kläderna.

Sedan brukar man prata om underställ eller fleeceställ för att sedan avsluta med det yttersta lagret som oftast består av skalkläder.

Regnkläder

Att barnen har kläder efter väder är A och O för att underlätta barnens naturliga utforskande. Därför är det viktigt att det finns regnkläder inklusive gummistövlar och galonvantar på förskolan. Dessutom brukar barnen älska att leka i vattnet, så även fast vi vuxna suckar vid dåligt väder så skiner barnen upp som solar!

Extrakläder

Olyckor som resulterar i smutsiga kläder är vardagsmat för förskolebarn. Därför brukar man rekommendera att man lämnar två exemplar av varje klädkategori vid barnets hylla. Det viktigaste är byxor, tröjor och även strumpor men även extra mössa och vantar kan vara att rekommendera.

Övriga nödvändigheter

Utöver de viktigaste som vi har nämnt ovan finns det antal saker som kan vara bra att ha på förskolan anpassat efter just ditt barns behov. Vet du med dig att barnet lätt blir kall om fötterna kan ett par innetofflor eller mockasiner vara att rekommendera. Vid varmare väder är solkräm viktigt att ha vid barnets hylla, och även en vattenflaska eller pipmugg kan vara till fördel. Det är viktigt att vattenflaskan eller pipmuggen är diskmaskinstålig för att underlätta för personalen. På test-diskmaskin.se kan du enkelt jämföra olika diskmaskiner för att hitta den som passar er bäst.

Trygghetsstärkande saker

När barn börjar förskolan testas deras egna trygghet, och därför kan det vara bra att barnet har något favorit gosedjur, snuttis eller napp med sig på som kan ge extra trygghet vid ledsna stunder.

Avslutande tips

Avslutningsvis vill tipsa om att markera alla saker ni lämnar på skolan med barnets namn. Detta underlättar både för personal och föräldrar och minskar risken för att kläder och annat försvinner på förskolan. Det finns smidiga namnetiketter som enkelt klistras fast på plaggets tvättrådslapp. Märk även nappar, vattenflaska eller annat som ni lämnar kvar på förskolan, då det annars lätt tas till fel barn eller försvinner.

En förskolestart är ofta omvälvande för både barn och förälder, och därför vill vi önska er lycka till, och förhoppningsvis har denna lista lättat lite på stressen som lätt kan tillkomma i samband med förskoleinskolning.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>