Hem POLITIK Många saknar pedagogisk högskoleexamen

Många saknar pedagogisk högskoleexamen

Publicerat av: Redaktionen

Inte ens hälften av personalen i fritidshem har en pedagogisk högskoleexamen. Det är den lägsta andelen sedan 1995 då vi började föra statistik över personal i fritidshem.

En femtedel av personalen har någon annan form av utbildning för arbete med barn.

Detta innebär sammantaget att mer än var tredje person som arbetar i fritidshem saknar utbildning för arbete med barn. Det visar ny statistik från Skolverket som också går att bryta ner regionalt och lokalt.

– Fritidshemmet har ett viktigt pedagogiskt uppdrag som är starkt kopplat till skolan. Det blir svårt att klara av detta när bara 42 procent av personalen i fritidshemmen har en pedagogisk högskoleexamen. Det är en stor utmaning för skolorna att hitta personal med behörighet att undervisa i fritidshemmet. Bristen på utbildad arbetskraft är stor, säger Ingela Aksell, undervisningsråd på Skolverket.

Elevgrupperna minskar något – men är fortfarande stora
Många saknar pedagogisk högskoleexamenElevgrupperna på fritidshemmen har blivit något mindre. I kommunal verksamhet har gruppstorleken minskat från ett genomsnitt på 40,6 barn till 40,0.

När det gäller fristående fritidshem har den genomsnittliga gruppen sjunkit från 43,5 till 43,1 Totalt är den genomsnittliga elevgruppen 40,3. Totalt är 478 000 elever inskrivna på fritidshem vilket är en ökning med drygt 16 000 fler elever jämfört med ifjol.

Det är framförallt 6-9 åringar som går i fritidshem. I den åldersgruppen är 84 procent inskrivna vilket är en halv procentenhet mer än förra året och en ökning med 5 procentenheter sedan 2007. När det gäller 10-12 åringar så är 21,5 procent inskrivna i fritidshem. Denna grupp har ökat stadigt de senaste tio åren.

Personalens utbildningsnivå sjunker
För att bedriva undervisning i fritidshemmet krävs en högskoleutbildning med inriktning mot arbete i fritidshem alternativt en högskoleutbildning som är avsedd för arbete som fritidspedagog. Dock krävs det ingen lärarlegitimation. Hösten 2016 har 42 procent en högskoleexamen för arbete med barn eller elever. Det är den lägsta siffran sedan 1995, då vi började föra statistik över personal i fritidshem, och en minskning med 5 procentenheter jämfört med föregående år.

Var femte har annan utbildning för arbete med barn, men mer än en tredjedel av personalen ingen utbildning för arbete med barn. Det är stor skillnad mellan kommunala och fristående fritidshem vad gäller personalens utbildningsnivå. Nästan 45 procent av personalen i kommunala fritidshem har en pedagogisk högskoleexamen, motsvarande andel i fristående fritidshem är 21 procent. I fristående fritidshem har över hälften av personalen ingen utbildning för arbete med barn.

Stor skillnad i utbildningsnivå mellan olika fritidshem
Utbildningsnivån varierar stort mellan olika fritidshem. På 528 fritidshem, med totalt 29 430 inskrivna elever, saknas det helt personal med pedagogisk högskoleexamen. Detta innebär att drygt sex procent av eleverna saknar tillgång till personal med behörighet att undervisa i fritidshemmet. Men det finns även exempel på det motsatta. På 277 fritidshem har all personal en pedagogisk högskoleexamen. I dessa fritidshem finns 16 374 inskrivna elever, vilket motsvarar ungefär tre procent av alla elever.

Andelen män fortsätter att öka
Andelen män bland personalen har ökat kontinuerligt under många år. De senaste tio åren har andelen män i fritidshem ökat med 10 procentenheter från 17 till 27 procent. Könsfördelningen skiljer sig mellan kommunalt och fristående fritidshem. Andelen män är högre i fristående fritidshem, där 34 procent av de anställda är män. Motsvarande uppgift för kommunala fritidshem är 26 procent.

– Det är viktigt att i fritidshemmet visa att kön inte ska vara avgörande i yrkesvalet. Det är positivt att allt fler män vill arbeta i fritidshem. Eleverna behöver både manliga och kvinnliga förebilder att identifiera sig med, säger Ingela Aksell.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>