Sju anledningar till att ta e-sportlov
Hem EFTER PLUGGET Sju anledningar att göra sportlovet till ett e-sportlov

Sju anledningar att göra sportlovet till ett e-sportlov

Publicerat av: Redaktionen

Härliga sportlov! Så här års passar barn (och vuxna!) i hela Sverige på att ägna sig åt vintersporter som att åka skidor, skridskor eller pulka.

Att vi ägnar oss åt fysisk aktivitet är viktigt för hälsan – men det finns faktiskt också fördelar med att spela dataspel. Vi listar sju anledningar till varför du också kan göra sportlovet till ett e-sportlov.

1. Dataspel kan utveckla dina språkfärdigheter

Barn som spelar mycket dataspel blir bättre på engelska och får högre betyg i skolan. Ju mer tid du lägger på att spela, desto större ordförråd får du. Passa därför på att spela spel på engelska och vässa dina språkkunskaper. Kanske fungerar det även med franska eller japanska?

2. Dataspel gör dig bättre på problemlösning

Vissa typer av spel utmanar dig i att lösa problem och hitta kreativa lösningar på de hinder du står inför. Det här kan faktiskt förbättra din förmåga att tänka logiskt, analytiskt och påhittigt.

3. Dataspel kan träna upp din reaktionsförmåga

Sju anledningar till att ta e-sportlov

Illustration: Laila Bulduk

Ibland måste det gå snabbt i spelens värld. Du ska trycka på knappar i rätt ordning och träffa mål i vältajmade combos. Vissa spel har bossar man kan behöva ta sig an flera gånger innan man klarar det. I vissa spel är händelser och mönster slumpmässiga och du måste vara beredd på allt möjligt. Allt det här gör faktiskt att du tränar upp både din reaktionsförmåga och din öga-hand-koordination.

4. Dataspel hjälper dig att öva upp din koncentrationsförmåga

Du behöver din koncentration när du exempelvis ska läsa och förstå en text, lösa problem eller lyssna på instruktioner. Eftersom vi utsätts för väldigt många intryck om dagarna är det lätt att tappa fokus. Men visste du att du genom att spela kan träna upp din koncentrationsförmåga? Det finns till och med spel som är designade enbart i det syftet.

5. Dataspel kan utveckla din sociala förmåga

I många spel krävs det att du kommunicerar och samarbetar med andra spelare, kanske till och med på ett språk du är ovan vid. Du som spelar spel online vet att du kan behöva prata med personer från hela världen, och det kan vara en utmaning att planera strategier med dem. Ju mer du ägnar dig åt den här typen av kommunikation, desto bättre blir du på lagarbete och sociala färdigheter.

Det här gäller så klart också när du spelar med en kompis hemma i soffan.

6. Dataspel kan hjälpa dig att hitta vänner som har samma intressen som du

När du spelar ett spel med andra du inte känner, kan du vara säker på att de gör det av samma anledning som du – de tycker om spelet. I dag behöver man inte träffas för att spela spel tillsammans, och även vänskaper som skapas online är riktiga vänskaper. Kanske hittar du vänner för livet?

7. Dataspel gör dig glad

Alla gillar inte att spela spel. Men för de som gör det kan spel vara ett sätt att koppla av, eller ha riktigt, riktigt roligt. Det är faktiskt det som är tanken. Vi människor har alltid lekt och spelat spel, även om det för längesedan kanske var med pinnar och stenar. Spel är underhållning, även om det så klart också finns riktigt sorgliga spel. Glöm bara inte att pausa ibland, vila eller ta en promenad.

Informationen är insamlad i samtal med forskare, spelare och spelstudenter vid Högskolan i Skövde.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>