Stärkt förebyggande tandvård för barn i utsatta områden
Hem HÄLSA Stärkt förebyggande tandvård för barn i utsatta områden

Stärkt förebyggande tandvård för barn i utsatta områden

Publicerat av: Redaktionen

Nu stärker Mittenkoalitionen i Region Stockholm den förebyggande tandvården för barn och ungdomar som löper störst risk att drabbas av karies.

Dessutom skärps villkoren för att motverka välfärdsbrottslighet inom barn- och ungdomstandvården.

Mittenkoalitionen höjer ersättningen för förebyggande tandhälsa höjs med 10 procent jämfört med 2023. Förra året höjdes ersättningen med 18 procent. Dessutom breddas uppdraget så att fler aktörer kan arbeta förebyggande med barns och ungdomars tandhälsa.

Stärkt förebyggande tandvård för barn i utsatta områden

Karin Fälldin (C), ordförande i Folkhälso- och tandvårdsberedningen i Region Stockholm.

– De flesta barn och ungdomar har god tandhälsa, men skillnaderna är stora beroende på var i regionen man bor. Därför är jag stolt över att vi för andra året i rad höjer ersättningen för förebyggande tandvård i de områden där vi ser att barn och unga löper störst risk att drabbas av karies, säger Karin Fälldin (C), ordförande i Folkhälso- och tandvårdsberedningen.

Drygt 96 000 av totalt 600 000 barn och unga i åldrarna 3–23 år omfattas av den höjda ersättningen.

Uppdraget breddas också till att omfatta hela vårdvalet för barn- och ungdomstandvården, vilket gör att fler aktörer framöver kan arbeta förebyggande med barns och ungdomars tandhälsa. Tidigare har uppdraget legat enbart på Folktandvården.

– Alla barn har rätt till friska tänder och alla vårdgivare som vill vara med och ta ansvar för barns och ungdomars tandhälsa ska få göra det. Vi vet att det är genom tidiga och riktade insatser vi kan förbättra barn och ungas tandhälsa och etablera vanor som sedan håller i sig in i vuxen ålder, säger Karin Fälldin (C).

För att motverka välfärdsbrottslighet och att oseriösa aktörer får möjlighet till avtal om barn- och ungdomstandvård skärps också villkoren som ska vara uppfyllda för att företag ska få ingå avtal med regionen, bland annat på att vårdgivaren ska ha en odontologiskt ledningsansvarig tandläkare med minst två års klinisk erfarenhet som tandläkare.

– De allra flesta vårdgivare sköter sig exemplariskt, men tyvärr är det en realitet idag att kriminella aktörer försöker utnyttja våra välfärdssystem för ekonomisk vinning. Därför är det helt nödvändigt att vi ställer högre krav på våra utförare, säger Karin Fälldin.

Förändringarna ska gälla från och med den 8 maj 2024.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>