Hem TEKNIK Teknik som analyserar texters svårighetsgrad kan förbättra språkinlärningen

Teknik som analyserar texters svårighetsgrad kan förbättra språkinlärningen

Publicerat av: Redaktionen

Tekniska verktyg kan på olika sätt bidra till en effektivare språkinlärningsprocess.

I en ny avhandling presenteras en metod för automatisk analys av den språkliga komplexiteten i svenska texter.

Teknik som analyserar texters svårighetsgrad kan förbättra språkinlärningen

Ildikó Pilán, doktorand vid Göteborgs universitet

Det ger pedagoger en möjlighet att kunna hitta läromaterial med precis rätt svårighetsgrad för elever i svenska som andraspråk.

Med allt fler intelligenta apparater och mobil teknologi i vår vardag blir det angeläget att undersöka hur tekniken också kan bidra till att göra språkinlärningsprocessen effektivare. Grundläggande för att förbättra inlärningsprocessen för elever i svenska som andraspråk (SAS) är förmågan att kunna mäta den språkliga komplexiteten som eleverna kan hantera och producera på olika nivåer under sin utveckling.

– Det är en stor skillnad vad gäller mängden och typen av ord och grammatiska strukturer som språkinlärare på nybörjarnivå kan förstå och producera, jämfört med dem som är på en mer avancerad nivå. En metod för att automatiskt kunna fånga skillnaden i språklig komplexitet mellan olika färdighetsnivåer gör det enklare att ge eleverna en optimal utmaning som lättare och snabbare kan öka deras kompetens, säger Ildikó Pilán, doktorand vid Göteborgs universitet.

I sin avhandling presenterar hon en metod för språklig komplexitetsanalys och undersöker hur den kan användas för att hitta lämpligt svåra läromaterial för eleverna samt för att utvärdera deras skrivande.

Med hjälp av språkteknologiska verktyg och maskininlärningsmetoder utvecklas ett klassificeringssystem för att bedöma komplexiteten i svenska texter. Det automatiska systemet lär sig klassificera texter baserat på vissa språkliga egenskaper.

Ildikó Pilán visar också att även kursbokstexter kan användas som exempeltext för att effektivt automatiskt klassificera elevuppsatser i enlighet med deras färdighetsnivå.

– Detta är speciellt värdefullt med tanke på att tillgången till exempeltexter med uppmärkta nivåer ofta är begränsad.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>