En stark aktör med en stabil förankring i det lokala näringslivet.
Yrkesgymnasiet Ale är fast beslutsamma att fortsätta sin framgångssaga i ny kostym.
– Vi har byggt upp en kultur från dag ett som vi är väldigt stolta över och gärna vill behålla, säger rektorn Malin Luukinen.
Skolan i Nödinge, beläget cirka två mil om nordost om Göteborg, bjuder på strålande augusti-sol när vi besöker det gamla ombyggda kontorshotellet på Rödjans väg. Den nya årskullen praktikelever fördelade på de sex gymnasieprogrammen har aktivitetsdag med lärarna och glädjen är påtaglig även hos lärarna.
Malin Luukinen blickar ut över skolgården och känner av värmen både bokstavligt och bildligt talat i solgasset. Hon har varit med sedan verksamheten startade som Lärlingsgymnasiet 2008. Skolan har haft en imponerande elevutveckling på ett drygt decennium som skolaktör på orten.
– När tankarna på lärlingsutbildning initierades ville inte kommunen vara med, i stället fullföljde vi tillsammans med företagen och näringslivet idén och startade upp skolan med ett 40-tal elever. Behovet fanns och i dag har vi 275 elever, det är häftigt när jag tänker tillbaka, säger Malin Luukinen.
Den nybyggaranda som skapades präglar mycket av skolans arbete än i dag, med allt från synen på elever till hur lärarlaget tillsammans vill vara med och forma framtidens elever.
– Jag tror vi fått förmånen att bygga det här tillsammans med våra elever. Jag brukar säga att skolan kännetecknas av att synen och tilltalet vi vill stå för gentemot eleverna ska vara att ramar och kramar. Vi vill erbjuda mycket värme och jobbar massor med mjuka värden, även om eleverna i slutändan går ut traditionellt hårda yrken, berättar hon.
Sedan i somras har Lärlingsgymnasiet bytt namn till Yrkesgymnasiet och blivit en del i ThorenGruppen AB.
Det är nytt namn och ny kostym, men i övrigt är det mesta sig likt på skolan i Nödinge.
– Fordons- och transportprogrammet är något som vi kan addera till deras verksamhet och det kan vi göra med stolthet. Vi kan erbjuda 18 platser varje år på transportprogrammet och har ett nära samarbete med åkeribranschen och transportföretagen. Vi kan också slå oss för bröstet och säga att vi har mer tjejer än killar på dessa program, vilket är glädjande.