Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Modern teknik ger våra kulturminnesmärken nytt liv

Modern teknik ger våra kulturminnesmärken nytt liv

Publicerat av: Redaktionen

Studenterna på dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle har utvecklat en app som ska göra det roligt och spännande att besöka kulturminnesmärken.

Kulturjakten Gästrikland”, som appen heter, handlar om att besöka kulturplatser i Gästrikland.

Modern teknik ger våra kulturminnesmärken nytt liv

Dataingenjörsstudenterna Anton Ljunggren, Peshang Suleiman och Anton Lundström

Det är bara när man står inom tio meter från kulturminnet som man kan titta på det och läsa mera om den platsen. Det finns även en möjlighet att tävla genom en poängfunktion.
Föreningen Naturkraft Gästrikland, som beställt appen, vill att människor ska upptäcka hur bra man mår av att komma ut i naturen.

– Det var kul att få vara med och prova och se möjligheterna med denna app. Jag tror på detta, det är en jättekul idé, säger Jennie Wahlborg.

– Högsta betyg till otroligt seriösa grabbar som verkligen har uppfyllt alla våra önskningar, detta är killar man skulle kunna anställa direkt. De har byggt appen så användarvänlig att också vi som en liten förening själva kan fortsätta att utveckla den. Vi har nu planer på att följa upp med “Fäbodjakten” och “Kustjakten”, det här är så bra, säger Jan Ola Bergström, vice ordförande Naturkraft Gästrikland.

“Appen har verkligen blivit bra”

Modern teknik ger våra kulturminnesmärken nytt liv 2

Jennie Wahlborg, friluftssamordnare på Länsstyrelsen, testar appen Kulturjakten Gästrikland med vars hjälp man kan spåra natur- och kulturminnen

Alla tre går sista terminen på dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle och så här i slutet av utbildningen har mycket handlat om projekt. Som “Kulturjakten Gästrikland”, ett skarpt projekt mot en riktig kund.

Peshang Suleiman som kommer från Uppsala tycker att utbildningen, med fokuset på utveckling, och den praktik de fått göra varit riktigt bra.

– Det här projektet där vi jobbat skarpt mot kund, så som vi kommer att göra sedan, har varit roligt och givande och vi har lärt oss en hel del nytt också, säger Peshang Suleiman.

Anton Lundström kommer från Sandviken och han har en examen i beteendevetenskap i bagaget, en kombination han tror på. Anton känner att han fått en kanonutbildning.

Modern teknik ger våra kulturminnesmärken nytt liv 3

Med hjälp av appen hittar Laila Bissman vid Högbo bruk en beskrivning på en Bessemerkonvereter, som användes i processen för att göra stål av järn,

– Appen om Kulturjakten, där vi gjort något på riktigt mot en riktig kund, som också har brunnit för projektet, har blivit verkligen bra, säger Anton Lundström.

Anton Ljunggren som kommer från Örbyhus och direkt in på Högskolan efter teknikprogrammet på gymnasiet, längtar nu verkligen mot att få komma ut och jobba.

– Jag tycker att utbildningen har varit jättebra och inser också nu när vi fått göra riktiga projekt vad grunden vi fått betyder. Projekten har varit det roligaste, säger Anton Ljunggren.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>