Varannan menstruerande elev i Sverige har missat lektioner på grund av sin mens.
Ofta beror det på svår mensvärk, men för var tionde handlar det om något så onödigt som bristande tillgång till mensskydd.
Tre av fyra elever som har mens skulle dessutom känna sig tryggare i skolan om de hade tillgång till gratis mensskydd – men endast två av fem får det på sina skolor idag. Allt enligt en ny Sifo-rapport bland Sveriges skolelever, på uppdrag av hygien- och hälsobolaget Essity.
Var tionde menstruerande elev – det motsvarar nära 35 0001 barn om man ser till antalet elever i menstruationsålder i Sverige. Så många har missat lektioner på grund av att de inte haft tillgång till mensskydd i skolan. I rapporten, som tagits fram på uppdrag av Essity, framkommer även att 73 procent av eleverna som har mens skulle känna sig tryggare i skolan om de hade tillgång till gratis mensskydd. Samtidigt som gratis mensskydd skulle öka tryggheten avsevärt är det endast 40 procent av eleverna som uppger att deras skola tillhandahåller det idag. I de fall skolan faktiskt erbjuder gratis mensskydd måste de flesta ändå besöka skolsystern för att få tillgång till produkterna.
Toalettpapper som skydd
Drygt var tionde menstruerande elev, elva procent, uppger att de fick sin allra första mens i skolan. Bland trettonåringarna är siffran högst: 16 procent. Att skolan är förberedd och stöttande när det gäller att hantera dessa situationer kan i vissa fall vara helt avgörande, inte minst för unga personer där mensen kommer oväntat tidigt.
Samtidigt är det tydligt att stigma fortfarande råder; knappt hälften av eleverna känner sig bekväma med att prata mens i skolan. Detta är som mest tydligt bland de yngsta, i åldrarna 13 till 15 år. Trots oviljan att prata om mens med sina kamrater har många som fått mens oväntat i skolan och inte haft tillgång till mensskydd tvingats lösa situationen genom att antingen fråga en vän, gå till skolsyster eller genom att använda skolans toalettpapper som skydd. Var tionde elev har dessutom behövt lämna skolan för att få tag på mensskydd.
Medavsändare till rapporten är Essitys varumärken Libresse och Tork. Rebecca Wendel, Varumärkeschef för Tork, kommenterar:
– Att så pass många är obekväma med att prata om mens i skolan och skulle känna sig tryggare om de erbjöds gratis mensskydd är en ögonöppnare. Det är inte bara en fråga om hygien utan också om jämlikhet, värdighet och elevers rätt att fullt ut delta i sin utbildning. Ingen elev ska behöva missa lektioner på grund av grundläggande behov, säger Rebecca Wendel, Varumärkeschef för Tork på Essity.
Flest missade lektioner i Malmö
Sex av tio elever i Malmö uppger att de har missat lektioner på grund av mens, jämfört med fem av tio elever i Stockholm och fyra av tio elever i Göteborg. Majoriteten av dessa frånvarotillfällen beror på svår mensvärk, dock uppger dubbelt så många elever i Malmö (20%) jämfört med i Stockholm och Göteborg (10%) brist på mensskydd som anledning. 80 procent av Malmös elever anser även att gratis mensskydd skulle öka deras känsla av trygghet i skolan, jämfört med 70 procent i Stockholm och i Göteborg. Malmös elever har dessutom den lägsta andelen elever, endast tre procent, som anser att skolans information om mens är tillräckligt inkluderande för HBTQ+-elever. Motsvarande siffra för Stockholm och Göteborg är åtta respektive nio procent.
Embla Persson är ordförande på organisationen Sveriges Elevkårer. Hon tycker att fler skolor borde ta elevers trygghet i beaktning när de diskuterar frågor som rör mensskydd och skoltoaletter.
– Tillgången till mensskydd i skolan är en av de viktigaste frågorna för elevkårer på skolor runt om i landet. Att kunna känna sig trygg i skolan är en förutsättning för en lyckad skolgång – då är tillgången till mensskydd en viktig del, säger Embla Persson på Sveriges Elevkårer.
1 Beräknat på statistik från Skolverket
För hela rapporten, i samtliga tre länder, besök: https://mensiskolan.se Från undersökningen:
88% har återkommande mens
49% har missat lektioner på grund av sin mens. Statistik för Malmö: 60%, Stockholm; 41% och Göteborg: 51%
44% av de som missat lektioner uppger att det beror på mensvärk
10% av de som missat lektioner uppger att det beror på att de inte har haft tillgång till mensskydd. Statistik för Malmö: 12%, Stockholm: 5% och Göteborg: 13%
73% skulle känna sig ganska eller mycket tryggare om skolan erbjöd gratis mensskydd. Statistik för Malmö: 80%, Stockholm: 73% och Göteborg: 70%
40% uppger att deras skola erbjuder gratis mensskydd.
11% uppger att de fick sin första mens i skolan. Bland trettonåringarna är siffran 16%. 11% uppger att de har lämnat skolan för att få tag på mensskydd
49% uppger att de är bekväma med att prata öppet om mens i skolan
40% har bett en skolkamrat om mensskydd när de har fått mens oväntat i skolan, 28% har använt toalettpapper som temporärt skydd, 20% har bett skolsyster.
3% av eleverna i Malmö anser att information kopplat till mens i skolan är anpassad för att inkludera HBTQ+. Motsvarande siffra för Stockholm är 8% och för Göteborg 9%.
Källa: Essity/Libresse/Tork
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 1–11 februari 2024. I Sverige intervjuades 544 flickor i åldern 13–18 år. Av dessa var 479 menstruerande. I Norge intervjuades 450 flickor i åldern 13–18 år under perioden 1–8 februari. Av dessa var 428
menstruerande. I Danmark intervjuades 524 flickor i åldern 13–18 år under perioden 2–14 februari.
Av dessa var 450 menstruerande. Panelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).