Barnens behov och klimatet är i centrum när Klövervallens förskola byggs ut och om
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Barnens behov och klimatet är i centrum när Klövervallens förskola byggs ut och om

Barnens behov och klimatet är i centrum när Klövervallens förskola byggs ut och om

Publicerat av: Redaktionen

Klövervallens förskola på Rosengård planeras att byggas ut och om.

Projektet har klimat samt barnens behov och välmående i centrum. På torsdagens möte gav stadsbyggnadsnämnden grönt ljus till projektet.

I anslutning till den befintliga förskolan Klövervallen på Rosengård planeras en ny byggnad med två våningar, där 80 barn kommer att kunna gå i förskola. Totalt får Klövervallen 8 avdelningar med plats för 148 barn. Projektet är ett pilotprojekt för Stadsfastigheter när det gäller klimat- och kostnadseffektivitet. Stommen byggs av trä och det huvudsakliga fasadmaterialet är återbrukat tegel. På taket placeras solceller.

Förskolegården kommer att få en ny gestaltning, med tre delar. Den största delen får större lekytor med fartfyllda lekredskap, odling och vattenlek. Den andra delen blir frodig med en stor variation av växter. Den tredje är anpassad för de mindre barnens fantasilek. Den totala friytan i utemiljön blir cirka 4500 kvadratmeter, vilket blir drygt 30 kvadratmeter per barn. Utemiljön uppfyller alltså stadens riktlinjer på minst 30 kvadratmeter per förskolebarn.

Till förskolan anläggs 56 cykelplatser, varav 7 för lådcyklar. För dem som jobbar på förskolan finns ett paket av mobilitetsåtgärder, som förvaringsskåp med cykelpumpar och cykelplatser under tak. Det minskar behovet av parkeringsplatser för bilar till totalt 20, varav 1 plats för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga.

Barnens behov och klimatet är i centrum när Klövervallens förskola byggs ut och om– Det här projektet visar att det är går att kombinera höga ambitioner kring barns livsmiljö och klimatvänlighet, samtidigt som det är kostnadseffektivt. Från i år är solceller norm på våra gemensamma byggnader, och jag ser att detta projekt innebär ett steg mot att även klimatneutralt byggande blir norm. Särskilt glad är jag över att detta pilotprojekt genomförs i Rosengård, eftersom det är oerhört viktigt att det byggs med hög kvalitet i hela staden, säger Stefana Hoti (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Livet pulserar i Malmö – barnen blir allt fler. Nu får stadens yngsta ytterligare plats för lek och lärande genom denna klimat- och kostnadseffektiva om- och tillbyggnation. När vi bygger Malmö helt är stadens nya solcellsnorm ett viktigt verktyg för att säkerställa hållbar och klimatneutral byggnation, säger Arwin Sohrabi (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Med plats för 148 barn är det glädjande att en ny huskropp tillförs förskolan Klövervallen på Rosengård. Fokus på hållbarhet och låg klimatpåverkan fortsätter utmärka Malmö för sitt innovativa byggande. Stadens barn ska ha tillgång till en grön och trevlig utemiljö med plats för lek och äventyr vilket vi möjliggör med detta beslut , säger Lars Hellström (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>