Ny undersökning visar: Unga vuxna kämpar med grundläggande ekonomitermer - AI som möjlig lösning
Hem UNDERSÖKNING Unga vuxna kämpar med grundläggande ekonomitermer – AI som möjlig lösning

Unga vuxna kämpar med grundläggande ekonomitermer – AI som möjlig lösning

Publicerat av: Redaktionen

En ny undersökning från YouGov och bankutmanaren Lunar avslöjar att var femte ung vuxen i Sverige har svårt att förstå grundläggande ekonomitermer.

Samtidigt visar undersökningen en växande öppenhet för att använda AI som ett verktyg för att få hjälp med sin ekonomi, särskilt bland den yngre generationen.

Lunar har i samarbete med opinionsföretaget YouGov genomfört en undersökning bland svenskar i åldern 18 till 65 och äldre om deras inställning till AI i relation till ekonomi. Det framkommer bland annat att:

  • 24% av unga vuxna mellan 18-29 år kämpar med att förstå grundläggande ekonomitermer, jämfört med endast 6% bland personer över 50 år.
  • Drygt hälften, 55%, av unga vuxna mellan 18 och 29 år förstår innebörden av ’amortering’, jämfört med 96% av de över 60 år.
  • Bara 14% i samma åldersgrupp känner till vad ’reporänta’ innebär, vilket är betydligt lägre än äldre grupper.
  • Även termer som ’effektiv ränta’ och ’inlåningsränta’ är svåra för unga att förstå.

“Det är oroväckande siffror eftersom unga tidigt behöver lägga grunden för sin framtida ekonomi. Om man inte förstår de grundläggande begreppen tidigt kan det till exempel leda till att unga halkar efter med sina pensionsbesparingar, hamnar i livslånga skuldfällor eller fattar sämre ekonomiska beslut” säger Kåre Kjelstrøm, AI-expert och teknikchef på Lunar.

AI som en möjlig lösning?

I undersökningen framkommer det också att nästan hälften (47%) i åldrarna 18-65 år tror att AI kommer att spela en avgörande roll i deras liv. Av dessa är 52% positiva eller neutrala till att använda AI som hjälpmedel med sin ekonomi. Flera vill använda AI till att få hjälp med investeringar, uppnå sparmål och få en bättre överblick över sin ekonomi.

Ny undersökning visar: Unga vuxna kämpar med grundläggande ekonomitermer - AI som möjlig lösning

Kåre Kjelstrøm, AI-expert och teknikchef på Lunar

”AI kommer att förändra bankmarknaden och demokratisera kundupplevelsen genom att erbjuda snabbare, säkrare och mer personliga tjänster. Vi ser också att AI kommer att bredda tillgången till digitala verktyg som gör det enklare att få översikt och kontroll över sin ekonomi så fler kan fatta bättre ekonomiska beslut. Utvecklingen går snabbt framåt, och bankerna måste anpassa sig för att inte riskera att hamna på efterkälken,” avslutar Kjelstrøm.

Svenskarna är däremot kluvna när det kommer till farhågor kring att använda AI som privatekonomiskt hjälpmedel:

  • 41% är rädda för att AI’s rekommendationer inte är tillförlitliga.
  • 40% är oroliga för att deras personliga information och datasekretess kan vara i
  • 39% är rädda för att förlora kontrollen över sina egna
  • 32% känner att teknologin inte är tillräckligt avancerad för att hantera deras ekonomi på ett säkert sätt.
  • 2% ser inga risker

 

Ekonomibegrepp (18-30 år) Förståelse (%)
Amortering 55%
Avkastning 57%
Ränteavdrag 47%
Transaktionsavgift 50%
Värdepapper 49%
Valutaväxlingsavgift 43%
Kreditprövning 41%
Insättningsgaranti 39%
Effektiv ränta 30%
Belåningsgrad 32%
Dröjsmålsränta 26%
Blancolån 31%
Utlåningsränta 14%
Reporänta 14%
Inlåningsränta 19%
Ränteskillnadsersättning 8%
Inget av dessa 13%
Vet ej 4%

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>