Ungdomsdialog uppmärksammar ungdomars psykiska och sociala hälsa
Hem HÄLSA Ungdomsdialog uppmärksammar ungdomars psykiska och sociala hälsa

Ungdomsdialog uppmärksammar ungdomars psykiska och sociala hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Ungdomsdialog är Västerås stads initiativ för att inkludera ungdomar i beslut som påverkar deras liv.

Sommaren 2024 är fokuset på hälsa och välmående, med syftet att förstå ungas behov och förbättra ungas tillvaro.

Genom intervjuer och workshops samlas ungdomars perspektiv in och resultatet kommer sedan att presenteras för beslutsfattare.

Ungdomsdialog uppmärksammar ungdomars psykiska och sociala hälsa

Genom Ungdomsdialog anställs ungdomar som ungdomskonsulter

Ungdomsdialog är en satsning från Västerås stad för att låta unga bli hörda och påverka beslut som angår dem. Sommartid anställs ungdomar som ungdomskonsulter för att ta reda på svar kring olika frågor. Temat för sommaren 2024 är hälsa och välmående, med särskilt fokus på att förstå hur vuxna kan främja god hälsa bland Västerås ungdomar. Ungdomskonsulterna formar, utvecklar, leder och dokumenterar dialogen genom öppna frågor såsom ”Hur kan vuxna få unga att våga prata om känslor?” och ”Hur kan vuxna få unga att känna sig inkluderade i beslutsfattande?”.

Datainsamling och resultat

Datainsamlingen skedde genom korta intervjuer under Västerås Cityfestival, längre samtal med vänner och workshops med ungdomar som sommarjobbar inom kommunen. Resultaten sammanställs i form av en kortfilm, rapport och presentation för tjänstepersoner och politiker.

Under Västerås Cityfestival deltog över 300 ungdomar, mestadels mellan 13 och 19 år, i ungdomsdialogen. Drygt hälften (52 %) känner att de alltid får tillräckligt stöd från vuxna, medan endast 1 % känner att de aldrig får tillräckligt stöd. I skolan får 32 % alltid tillräckligt stöd, medan 10 % inte får det stöd de önskar. Vårdnadshavare står för största delen av stödet, medan lärare/mentorer dominerar i skolan.

Ungdomarna betonar vikten av att vuxna lyssnar aktivt, tar deras åsikter på allvar och visar engagemang i deras vardag och utmaningar. Genom att möta dessa förväntningar kan en mer stödjande och tillgänglig miljö skapas för unga, vilket i sin tur bidrar till förbättrad hälsa och välbefinnande när de känner sig sedda, hörda och uppskattade.

Ett resultat av årets Ungdomsdialog är en kortfilm riktad till vuxna, se den på vasteras.se/ungdomsdialog.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>