Vinisha Umashankar investerar i nya hållbarhetsinitiativ
Hem Nyheter Vinisha Umashankar investerar i nya hållbarhetsinitiativ

Vinisha Umashankar investerar i nya hållbarhetsinitiativ

Publicerat av: Redaktionen

14 åriga Vinisha Umashankar, från Tamil Nadu i Indien stod som en av två vinnare av Children’s Cllimate Prize 2020.

Vinisha Umashankar investerar i nya hållbarhetsinitiativ

Vinisha Umashankar

Hennes innovation med solcellsdrivna strykjärn fick enormt mediegenomslag både i hemlandet Indien och globalt.

Sedan vinsten har hon även mottagit utmärkelse från Indiens premiärminister och hyllats av ordförande för Mahindra Group. Nu utvecklar Vinisha sitt projekt och tar nya hållbarhetsinitiativ för miljö och klimat.

Vinisha Umashankar mottog en prissumma på 100 000 SEK från Children’s Climate Foundation när hon prisades för sitt solcellsdrivna strykjärn. En innovation med målet att minska användningen av de koleldade strykjärnen på Indiens gator, som tillsammans förbrukar ca 50 miljoner kg träkol varje dag och förorenar luften. Vinisha använder nu sina prispengar för att utveckla sitt projekt och förbättra det solcellsdrivna strykjärnet ytterligare, vilket kommer göra den mer användarvänlig och effektiv. Vinisha pratar idag om ett före och ett efter vinsten av Children’s Climate Prize.

– Före jag vann Children’s Climate Prize visste ingen något om mig eller mitt solcellsdrivna strykjärn. Men nu, på bara några månader, är det så många människor över hela världen som har visat sitt stöd och kärlek gentemot mig och idén, det betyder mycket.

En av alla de som uppmärksammat Vinishas initiativ är en av Indiens mest framstående affärsmän, Anand Mahindra. Samtliga av Vinishas framtida projekt kommer därför nu också att stöttas av Mahindra Research Valley. Vinisha fortsätter:

– Folk blev förvånade över att höra om ett solcellsdrivet strykjärn och de var genuint intresserade av hur den fungerar. Det var inte något jag förväntade mig, att det finns massor av människor som tror på det du gör och faktiskt vill stötta dig och din idé.

Vinisha tar nu dessutom nya hållbara initiativ och planerar att bidra till bättre luftkvalitet genom att plantera hundra inhemska trädplantor vid bergsfoten i närheten av hennes hemstad, Tiruvannamalai. Hon har också andra innovationer på gång och fler idéer om hur hon kan stötta människor som lever i fattigdom och utanförskap. Det här är antagligen bara det första vi lär se och höra om Vinisha Umashankar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>