Populär frågekortlek är tillbaka
Hem EFTER PLUGGET Telenor lanserar idag en ny frågekortlek

Telenor lanserar idag en ny frågekortlek

Publicerat av: Redaktionen

Idag lanserar Telenor en frågekortlek riktad till barn och vuxna för att underlätta nätprat, samtal om livet på nätet.

Den första versionen av kortleken släpptes redan 2015, och blev uppskattad av både skolor och privatpersoner.

Frågekortleken kommer nu i uppdaterad form och är framtagen i samarbete med Rädda Barnen. Den lanseras i två versioner och är kostnadsfri för alla. En kortlek kan beställas av lärare och spelkort med frågorna delas ut i Telenors butiker.

Telenors initiativ Nätprat fokuserar på att stärka dialogen om nätet mellan barn och deras viktiga vuxna. Frågekortleken som nu släpps är ett hjälpmedel för att få i gång pratet. Frågorna kan ställas av både barn och vuxna och det finns frågor för alla åldrar. Ämnen som berörs i kortleken är bland annat bilddelning, appar, sociala medier och nätkränkning.

Populär frågekortlek är tillbaka

Nina Freye, Responsible Business Manager på Telenor Sverige. Foto: TT

–          Rapporten ”Svenskarna och Internet 2022” visar att näthatet bland barn nästan har fördubblats från året innan och att föräldrar har lite eller ingen insikt i hur barns liv på nätet faktiskt ser ut. Det råder inget tvivel om att vi behöver öppna upp och prata med varandra mer om livet på nätet. Jag hoppas att frågekortleken ska fungera som ett stöd för detta, säger Nina Freye, Responsible Business Manager på Telenor.

För skolor finns frågekortleken tillgänglig att beställa på gratisiskolan.se en plattform som erbjuder skolpersonal kostnadsfria verktyg och material.

En första upplaga släpptes på plattformen som ett test redan i november förra året och tog snabbt slut.

–          I samma stund som vi publicerade beställningssidan för kortlekarna började beställningar strömma in i snabb takt. Det finns ett stort behov bland lärare att hitta bra verktyg som hjälper barn att förhålla sig till en alltmer komplex digital värld. Många vuxna hänger inte med i den utveckling som sker men kan ändå hjälpa på olika sätt. Denna kortlek blir ett konkret och lättanvänt stöd för detta, säger Joachim Pettersson ansvarig för Gratisiskolan.se.

För privatpersoner har frågekortleken tagits fram med samma frågor och den fungerar även som en traditionell spelkortlek. Från och med idag finns den att hämta ut i kassan i alla Telenorbutiker utan kostnad. För den som inte har tillgång till en Telenorbutik går den att beställa via Telenors hemsida.

–          Samtalen om nätet är viktiga att ha i klassrummet såväl som hemma i soffan så jag är väldigt glad över att vi kan erbjuda kortleken till alla som vill ha den. Frågorna är medvetet utformade så att de ska gå att anpassa till olika åldrar och fungera att ställas och besvaras av både vuxna och barn. Tanken är att frågorna ska ge spännande diskussioner och nya perspektiv, säger Nina Freye.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>