Hem NYHETER ​Rektor från projektet Det digitala lärandets möjligheter uppmärksammas med Guldäpplejuryns särskilda pris

​Rektor från projektet Det digitala lärandets möjligheter uppmärksammas med Guldäpplejuryns särskilda pris

Publicerat av: Redaktionen

Amelie Wahlström, rektor i Karlstad, har idag utsetts till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2018.

Amelie Wahlström är en av fem deltagande rektorer i det treåriga forskningsprojektet ”Det digitala lärandets möjligheter” som nyss avslutades.

Guldäpplejuryns särskilda pris delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners, till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

En drivande kraft som får digitalisering att hända

​Rektor från projektet Det digitala lärandets möjligheter uppmärksammas med Guldäpplejuryns särskilda pris

Amelie Wahlström, rektor i Karlstad, Guldäpplejuryns särskilda pris 2018

– Amelie Wahlström har visat prov på det ledarskap som krävs för att lyckas i det genomgripande digitaliserings- och förändringsarbete som skolan står inför.

Hon har, som rektor vid Vålbergsskolan till början av 2018, arbetat målmedvetet, långsiktigt och tålmodigt med sikte på digitaliseringens möjligheter för elevernas utveckling och stärkta resultat.

Som drivande i kommunens IT-råd uppvisar hon en kombination av nyfikenhet, mod och tillit till kollegor och personal. Amelie Wahlström är en drivande kraft och en ledare som får digitalisering att hända i samspel med hela organisationen, lyder juryns motivering.

Deltagare i forskningsprojekt

Under tre år, mellan 2015 och 2018, deltog Amelie Wahlström i forskningsprojektet ”Det digitala lärandets möjligheter” som drevs av Gleerups tillsammans med Atea och Samsung. 13 högstadieklasser på fem skolor runt om i Sverige fick tillgång till kompetensutveckling, teknik och digitala läromedel för att kunna genomföra en digitaliseringsprocess. Projektet följdes löpande av forskarna Åke Grönlund och Matilda Wiklund.

– Genom att själv vara en digital förebild, involvera och inkludera lärare och kollegor har Amelie visat på det ledarskap som vi vet krävs för att lyckas i digitaliseringsprocesser. Utan att vika undan för svårigheter och utmaningar har Amelie Wahlström navigerat sin organisation och både utmanat, gett dem stöd och självförtroende för att få alla de förutsättningar som krävs för lyckad digitalisering på plats, säger Åke Grönlund, professor vid Örebro Universitet och medlem i juryn för Guldäpplet.

Erfarenheter samlade i ny debattbok

Ett konkret resultat av forskningsprojektet är debattboken Det digitala lärandets möjligheter – att leda den digitala skolan. Den visar på erfarenheter från projektet, kopplar an till forskning om skolans digitalisering och är också ett bidrag till debatten om hur digitaliseringen ska genomföras i skolan.

Prisutdelning
Lärarpriset Guldäpplet liksom Guldäpplejuryns särskilda pris 2018 delas ut vid en högtidlig ceremoni på Skolforum & Framtidens lärande, Stockholmsmässan, måndagen den 29 oktober kl. 11.00 på Södra scenen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>