Innan september är slut ska runt 8000 elever i årskurs 1 på AcadeMedias gymnasieskolor ha genomfört ett nytt digitalt diagnostiskt prov i matematik. Syftet med testet är att snabbt och effektivt kartlägga elevernas matematikkunskaper.
Resultaten ska göra det lättare för lärarna att bättre planera och genomföra matematikundervisningen. På KLARA Gymnasium i Karlstad har man nyligen genomfört testet och är nöjda med testverktyget.
– Det här är ett fantastiskt bra redskap för mig som lärare. Tidigare kunde det ta tre-fyra veckor att känna in kunskapsnivån i en ny klass och att anpassa undervisningen därefter, säger Lorena Solvang, matematik lärare på KLARA Gymnasium i Karlstad.
– Nu får jag svar på klassens kunskapsnivå i princip direkt och kan lägga tid på att optimera undervisningen istället för att lägga tid på att själv konstruera, rätta och analysera proven, säger hon.
Att matematik är ett av svensk skolas problemområden är välkänt. AcadeMedias gymnasieskolor är inget undantag.
– Vi behöver hitta nya metoder för att öka kunskaperna i matematik. I vår senaste kvalitetsrapport har vi identifierat just matte som ett av våra utvecklingsområden, ett utvecklingsområde som vi delar med övriga utbildningssverige, säger Petter Hallman, operativ chef för AcadeMedias gymnasieskolor.
Utöver att testerna frigör tid för läraren att utveckla undervisningen gynnas eleverna av det nya testverktyget på andra sätt.
– Nu får eleven reda på sina styrkor och svagheter i matematik direkt efter provet. Då vet eleven vad hen är bra på samt vad hen behöver jobba extra med, säger Lorena Solvang.
Verktyget gynnar även lärarnas möjligheter att utvecklas som pedagoger.
– Om min klass får sämre resultat på någon del kan jag enkelt jämföra med en annan lärare vars klass kanske har fått bättre resultat på motsvarande del. Jag kan få tips och idéer från lärarkollegor om hur jag ska förbättra min undervisning och därmed höja mina elevers resultat, säger Lorena Solvang.
AcadeMedias gymnasieskolor är först i landet med att använda den här typen av digitala, adaptiva tester. Att verktyget som används vid testerna är adaptivt betyder att det känner av varje elevs kunskapsnivå och anpassar uppgifterna därefter.