Skärmtiden ökar kraftigt när sommarlovet börjar, och med den risken för nätkränkningar och obehagliga kontaktförsök.
Samtidigt känner sig två av fem föräldrar (43 procent) inte tillräckligt rustade för att skydda sina barn online, trots att nästan alla (98 procent) tycker att ansvaret ligger på dem. Det visar en ny undersökning genomförd av Verian på uppdrag av Telenor Sverige och Plan International Sverige.
Många föräldrar efterfrågar konkreta råd, tekniska verktyg och stöd i hur man pratar med barn om livet på nätet. Samtidigt vill föräldrar kunna koppla av under sommaren, men känner sig inte alltid rustade att möta den digitala verklighet barnen lever i. För att möta det behovet har Telenor, inom ramen för sitt initiativ Nätprat, tagit fram en sommarutmaning. Nätprat Challenge ska göra det enklare och roligare för familjer att prata om både det positiva och det svåra med livet på nätet.

Nina Freye
– Många föräldrar berättar att de vill prata med sina barn om nätet, men inte vet hur de ska börja. Vi vill sänka tröskeln och visa att det inte behöver vara svårt. Ibland räcker det med att börja i det vardagliga för att skapa ett djupare samtal, säger Nina Freye, ansvarig för social hållbarhet på Telenor.
Nätprat Challenge utmanar föräldrar och barn att börja prata om allt det bra som finns på nätet, på ett avslappnat och lättsamt sätt. Genom att börja där kan man bygga förtroende och tillit, och i nästa steg våga prata om tyngre ämnen som nätmobbning och sociala mediers baksidor.
Undersökningen visar också att tre av fem föräldrar upplever att deras barn har någon form av beroende av sociala medier. Det leder ofta till minskat intresse för andra aktiviteter, skärmtidskonflikter och negativ kroppsuppfattning.
– Skärmtidsdiskussionen har blivit oundviklig i de flesta hem med barn över nio år. Det sista steget i vår utmaning uppmuntrar familjer att tillsammans diskutera hur skärmlivet ska fungera och skriva ett skärmkontrakt. Tanken är att både barn och vuxna ska ta ansvar för att skapa och upprätthålla en sund skärmtid, säger Nina Freye.
Faktaruta:
- Hämta ett utmaningskit i närmaste Telenorbutik eller ladda ner det från telenor.se
- Kitet innehåller fyra nivåer med samtalsövningar som barn och vuxna gör tillsammans
- Övningarna går från app-tips och roliga klipp till svårare samtal om nätmobbning och utsatthet
- Utmaningen avslutas med att familjen skriver ett skärmkontrakt och enas om hur skärmtiden ska fungera hemma
- Alla som genomför utmaningen får en belöning i Telenorbutikerna efter sommaren – du behöver inte vara Telenorkund för att delta
- Läs mer på https://www.telenor.se/sakerhet/natprat/challenge-natprat/
Mer fakta från undersökningen: Föräldrar om barns trygghet på nätet
- 43 % av föräldrar anser att de inte har tillräcklig kunskap för att skydda sina barn online.
- 59 % av föräldrar får främst information från egna erfarenheter, inte från skola eller myndigheter.
- 3 av 5 föräldrar upplever att deras barn har någon form av beroende av sociala medier.
- Bland dessa uppger:
- 63 % att barnen tappar intresse för andra aktiviteter.
- 45 % att det leder till konflikter kring skärmtid.
- 43 % att det bidrar till negativ kroppsuppfattning och skönhetsideal.
- 98 % anser att föräldrar har ett stort ansvar – men många efterfrågar stöd och verktyg.
Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Plan International i december 2024. 1 005 föräldrar till barn mellan 6 och 17 år deltog.