Barn och unga prioriteras i budget för idrott, kultur och fritid
Hem EFTER PLUGGET Barn och unga prioriteras i budget för idrott, kultur och fritid

Barn och unga prioriteras i budget för idrott, kultur och fritid

Publicerat av: Redaktionen

Nu har nämndplan med budget för 2024 beslutats av idrotts-, kultur- och fritidsnämnden.

Utökat föreningsstöd och förstärkning av grundbidrag prioriterar verksamheter som riktar sig till barn och unga. Samtidigt fortsätter utvecklingen av kommunens öppna ungdomsverksamhet.

– Fler barn och unga i Haninge ska få en trygg, aktiv och meningsfull fritid, och prioriteras högst i vår budget för 2024. Det ansträngda ekonomiska läget påverkar även föreningslivet, och därför stärker vi stödet till verksamheter som riktar sig till just barn och ungdomar, säger Nicole Forslund (L), idrotts- kultur- och fritidsnämndens ordförande, Haninge kommun.

Idrotts-, kultur- och fritidsnämnden ska utvärdera riktlinjerna för ekonomiskt stöd till föreningslivet för att bättre kunna möta föreningslivets behov och efterfrågan. Även föreningsdriven verksamhet efter skoltid ska utredas. Nämnden avsätter därför närmare en miljon kronor i reserv för att därmed kunna utöka stödet till föreningslivets barn- och ungdomsverksamheter, utifrån vad utvärderingen kommer fram till. Samtidigt stärks det ekonomiska stödet för kulturverksamhet som riktar sig till barn och unga, liksom grundbidraget till kulturverksamhet för allmänheten.

Utveckling av öppna ungdomsverksamheter

Sedan 2020 genomgår Haninges öppna ungdomsverksamhet en omfattande utvecklingsresa där nya inriktningar och arbetssätt tas fram med målsättningen att nå fler barn och unga runt om i kommunen. Detta har lett till fler aktiviteter än någonsin och ett mer jämställt deltagande.

– Vi säkerställer nu att resurserna används på rätt sätt, med kompetenta fritidsledare som skapar attraktiva och trygga mötesplatser tillsammans med ungdomarna. Därför ställer verksamheten om och flyttar ut från lokalen i Tungelsta till de platser där ungdomarna vill vara i stället – med lika mycket verksamhet som tidigare, på ungdomarnas villkor och utifrån deras intressen, säger Nicole Forslund.

Barn och unga prioriteras i budget för idrott, kultur och fritidUnder hösten har fritidsledarna i Tungelsta arbetat tillsammans med ungdomar på orten för att utveckla verksamheten. Resultatet har blivit att verksamheten gått från en halvtom fritidsgårdslokal till aktiviteter ute i Tungelsta som lockar uppemot 100 ungdomar per tillfälle. Ungdomarna har själva varit med och planerat aktiviteterna och det har blivit allt från archery-tag på fotbollsplanen, till kläddesign, musik och grillning över öppen eld.

Nya investeringar

Nämnden avsätter dessutom 11 miljoner kronor i nya investeringar för 2024. Bland annat förbättra/förnya kommunens konstgräsplaner, fortsatt utveckling av Torvalla IP, fler spontanidrottsytor runtom i kommunen samt utveckling av Östnora camping och havsbad.

Om nämndplan och budget

Precis som alla nämnder ska idrotts-, kultur- och fritidsnämnden årligen fastställa nämndplan med budget. Syftet med nämndplanen är att ange målsättningar, prioriteringar samt fördelning av budget inom nämndens ansvarsområde utifrån kommunfullmäktiges Mål och budget. Nämndplan med budget för idrotts-, kultur- och fritidsnämnden beslutades den 8 november.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>