Rekordmånga elever har hittat till After School Kultur i höst
Hem EFTER PLUGGET Rekordmånga elever har hittat till After School Kultur i höst

Rekordmånga elever har hittat till After School Kultur i höst

Publicerat av: Redaktionen

Kulturskolans After School Kultur är inne på sin fjärde termin sedan det drog igång igen efter pandemin.

Och intresset är rekordhögt, med dubbelt så många besökare vid varje tillfälle än det varit tidigare terminer.

Adriana Grönberg är koordinator på Kulturskolan och håller i After School Kultur. Hon är glatt överraskad över hur många som hittat till Kulturskolan som varje torsdag under terminerna erbjuder elever i årskurs 4-6 att prova på bland annat film, musik, slöjd och måleri.

Rekordmånga elever har hittat till After School Kultur i höst– Första tillfället i höst blev en succé, och det har hållit i sig. Tidigare var det kanske 20 stycken som kom varje gång, men nu har det varit 40 eller strax över – varje gång.

Hon välkomnar att det finns ett så stort intresse och säger att det är viktigt att kunna erbjuda olika sorters aktiviteter efter skolan.

Klippa i film eller klippa i tyg?

Under After School pågår aktiviteter på flera håll. En del vill prova på att göra musik digitalt, direkt i en dator. Andra lockas av att göra både gen musik och en musikvideo.

– Här får de prova på att filma med sina telefoner och sen redigera filmen med hjälp av olika program, berättar Adriana Grönberg.

Men det är inte bara musik och film som lockar. Under höstens första fem veckor har formgivaren och textilkonstnären Monica Palmqvist haft slöjd- och textilverkstad på temat återbruk, en populär aktivitet som lockat många att upptäcka bland annat den japanska broderitekniken sashiko. Under senare delen av höstterminen kommer slöjden att ersättas av måleri.

Behov av aktiviteter efter skolan

På frågan om vad som ligger bakom det ökade intresset i höst svarar Adriana Grönberg att en viktig faktor är tid.

– Det tar väl ett tag för en verksamhet att sätta sig, vi har nog behövt några terminer för att komma igång igen. Sen är det ju många som kommer tillbaka, tar med sig en kompis, fler blir nyfikna och så sprider det sig bland eleverna, säger hon.

– Jag tror helt enkelt att det finns ett behov av att få prova på aktiviteter utan att binda upp sig på en av Kulturskolans ordinarie kurser. Hit kan man komma och gå lite som det passar, och framförallt får man möjlighet att testa nya saker. Kanske upptäcker man ett nytt intresse, säger hon.

After School är egentligen inget nytt. Det fanns för många år sedan, men pandemin satte stopp och sen uppstod det först vårterminen 2022 igen. Förutom After School Kultur finns också After School Idrott på onsdagar. Då är alla som vill välkomna till Kungsgårdsskolans idrottshall för att prova på lite olika idrotter.

– Idrotten har alltid varit välbesökt, och med tanke på hur många som kommit hit de första gångerna nu på höstterminen visar det att det finns ett behov av aktiviteter efter skolan. Det är verkligen roligt att så många hittat hit!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>