Hem PEDAGOGSNACK Metro lanserar lärarhandledning i källkritik

Metro lanserar lärarhandledning i källkritik

Publicerat av: Redaktionen

Viralgranskaren har tillsammans med projektet Nätsmarta tagit fram en lärarhandledning som innehåller lektioner och filmer för elever hela vägen från de allra minsta till gymnasiet.

Det första avsnittet riktar sig till barn 6–11 år och bygger på filmen ”Hajen som blev viral”, som Viralgranskaren gjort.

Metro lanserar lärarhandledning i källkritikNästa del riktar sig till 12–18 åringar och bygger på Källkritik, den tv-serie som Viralgranskaren och Utbildningsradion gjort tillsammans.

– Vi ville bidra med nåt konkret för den lärare som hela tiden hör att det är så viktigt att eleverna får lära sig källkritik i skolan, men som kanske inte riktigt vet i vilken ände man ska börja, säger Viralgranskarens redaktör Åsa Larsson.

– Och för den lärare som är lite osäker på hur man egentligen gör när man viral granskar så finns ett helt kapitel om det.

Nätsmarta är ett projekt inom skolan i Sandviken och drivs av Karin Lepistö och Madeleine Högman, specialister på att bygga lektioner som lär barn om livet på nätet.

“Vi anser att det är bättre att lära eleverna att ha ett ansvarsfullt förhållningssätt istället för att sätta förbud. Lär vi inte ut hur de ska göra blir de svårare för dem att ta kloka beslut”, säger de.

Lärarhandledningen släpps en knapp vecka före Källkritikens dag 13 mars. Viralgranskaren vill lyfta vikten av källkritik och när bättre att göra det än på Metro-avdelningens 3-årsdag? Källkritikens dag är ett Facebook-event och en seminariedag på Kulturhuset i Stockholm. Klockan 12.30 direktsänds föreläsningar som riktar sig till skolor och kl. 17 öppnar portarna för allmänheten. Här kan du läsa mer om Källkritikens dag:

På Facebook: https://www.facebook.com/events/355953394769150/

På Kulturhusets sida: http://kulturhusetstadsteatern.se/ForumDebatt/Evenemang/2017/Kallkritikens-dag/

Till skolmaterialet för de yngre barnen har Viralgranskaren, Nätsmarta och Bamse tagit fram en skolplansch tillsammans.

Varför gör ni det här med Viralgranskaren?– Man måste vara källkritisk, och man behöver lära sig detta redan i tidig ålder. Källkritikens dag är ett jättebra initiativ och vi vill gärna hjälpa till att sprida kunskap om detta viktiga ämne, säger Charlotta Borelius, ansvarig på Bamseredaktionen.

– Serier är ett medier som funkar väldigt bra att förklara olika saker med. Bilderna ger texten stöd och ökar förståelsen. Bamses skapare Rune Andréasson tog faktiskt upp detta ämne på olika sätt i flera olika serier. Ett exempel är serien om Kometsalvan Astrolur som Rune skrev redan på 80-talet.

Bamseredaktionen släppte i februari en Bamsetidning där de med hjälp av serien ”Bamse och den Mörka skogen” tog upp ryktesspridning och källkritik på nätet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>