Ett barn kostar drygt 2 miljoner till 18-årsdagen
Hem UNDERSÖKNING Ett barn kostar drygt 2 miljoner till 18-årsdagen

Ett barn kostar drygt 2 miljoner till 18-årsdagen

Publicerat av: Redaktionen

Att skaffa barn innebär stora kostnader, vilket kan komma som en överraskning för många föräldrar.

Länsförsäkringar har i en ny analys räknat ut att ett barn innebär kostnader på drygt två miljoner kronor, under de första 18 åren.

– Det betyder att man måste ha koll på ekonomin, ta höjd för ökade utgifter i framtiden samt kanske vara lite om sig och kring sig för att få det att gå ihop ekonomiskt, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar har tagit fram en ny analys över vad ett barn kostar under de första 18 åren. Sammantaget uppgår kostnaderna till drygt två miljoner kronor, och då har hänsyn tagits till att barnbidraget täcker en del av utgifterna. Se bilaga hur kostnaderna för ett barn fördelar sig per år.

Kostnadsberäkningarna baseras på ett barn med normala behov av kläder, mat, hygienartiklar, hälsovård och andra relevanta saker.

– Utöver de vanliga kostnaderna påverkas familjeekonomin även negativt av barnomsorgskostnader samt inkomstbortfall för att man är föräldraledig eller hemma med sjukt barn. Många familjer reser med barnen en eller två gånger per år, vilket inte är nödvändigt, men såklart innebär större kostnader, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Boendekostnaderna för att skaffa ett barn har beräknats utifrån vad ett extra rum kostar i en genomsnittlig bostadsrätt. Det betyder att kostnaderna kan öka ytterligare om familjen exempelvis köper ett större radhus eller en villa, och därtill köper en större bil.

– Var helt inställd på att ditt barn kommer kosta rejäla slantar och planera för det, så att du kan prioritera mellan olika utgifter om det skulle behövas. Barn- och studiebidraget är en hjälp för föräldrar men de flesta av utgifterna får man ändå stå själv för, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

– Ett barn är i de allra flesta fall ett gemensamt åtagande mellan två vårdnadshavare. Det är därför rimligt att man delar rättvist och jämställt på kostnaderna, där den som har högre lön – med fördel – kan ta en större andel av de gemensamma utgifterna. Det är också relevant att dela jämställt på VAB och föräldraledighet samt eventuellt deltidsarbete. Om någon går ner i arbetstid som påverkar inkomsten negativt, är det rimligt att man blir ekonomiskt kompenserad för bortfallet, exempelvis genom ett månadssparande.

Kostnaderna för ett barn är inte jämnt fördelade över åren, utan kostnaderna varierar i olika åldrar. Barnets första levnadsår brukar vara det dyraste. Det beror framför allt på föräldraledigheten som innebär en kostnad i form av utebliven inkomst, men också på att ny utrustning som barnsäng, barnvagn, barnstol och annat behöver köpas.

Ett barn kostar drygt 2 miljoner till 18-årsdagen

Stefan Westerberg

Efter ett antal år minskar kostnaderna men när barnet kommer upp i tonåren blir kostnaderna högre igen. Framför allt är det utgifter för mat som stiger, men även kläder, hälsovård, fritidsaktiviteter och månadspeng adderar till kostnadsökningen.

-När det kommer till inköp av olika produkter finns det mycket pengar att spara genom att köpa begagnat eller låna saker och utrustning. Det kan mer än halvera inköpskostnaderna beroende på vilket skick man nöjer sig med, säger Stefan Westerberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>