Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Förskolebarnens litteraturpris lyfter vikten av läsning

Förskolebarnens litteraturpris lyfter vikten av läsning

Publicerat av: Redaktionen

Det finns starka kopplingar mellan högläsning för barn och deras ordförråd i förskoleåldern.

Elevers läsflyt handlar till stor del om tidigare läserfarenheter, därför blir barns intresse för läsning en oerhört viktig faktor för senare läsframgång.

Vikten av högläsning är även en av de saker regeringen valt att lyfta i den reviderade läroplanen för förskolan.

För att lyfta läsning i förskolan instiftar vi idag Förskolebarnens litteraturpris. Genom priset vill vi låta barn möta många typer av böcker och på så vis väcka lust och nyfikenhet kring läsning i tidig ålder.

Urvalet av de 30 böcker som barnen kan rösta på är framtagna av Anna Hällgren, barnbibliotekarie och läsinspiratör, Louise Mehdipoor, bitr förskolechef och Camilla Bengtsson, utbildad förskollärare och produktägare för Polyglutt på ILT Inläsningstjänst.

Förskolebarnens litteraturpris lyfter vikten av läsning

”Det är fantastiskt att vi nu får ett pris där man lyfter bilderböcker och läsandet för barn. När vi gjorde urvalet ville vi ha ett smörgåsbord med det allra bästa av svensk bilderbokslitteratur. Allt ifrån böcker många känner igen till titlar som inte så många har hunnit upptäcka än. Vi ville ha böcker med olika uttryck, böcker som var inlästa på flera språk och böcker som passar i de flesta barngrupper”, säger Anna Hällgren, medverkande i urvalsgruppen.

Samarbetspartners till priset är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

”Det känns roligt att instifta Förskolebarnens litteraturpris tillsammans med engagerade förlag och stiftelsen Friends. Vi hoppas att många förskolor läser böckerna för att sedan rösta på sin favorit. Det är också kul att med priset kunna lyfta författarna och illustratörerna till dessa viktiga böcker”, säger Jakob Skogholm, vd på ILT Inläsningstjänst.

Första prisutdelningen kommer ske på förskolans dag den 17 maj 2019. Priset till förskolan blir ett fysiskt bokpaket med många av de utvalda 30 böckerna samt 10 000 kr. Även författaren och illustratören som skapat den vinnande bilderboken belönas med 10 000 kr sammanlagt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>