Hem NYHETER Norrköpings kommun lovar en pappersfri skolstart 2019

Norrköpings kommun lovar en pappersfri skolstart 2019

Publicerat av: Redaktionen

Inför varje läsårsstart delas tusentals blanketter mellan skolan och elevernas hem.

Som en av Sveriges mest digitaliserade kommuner, ska Norrköpings kommun vara ett föredöme gällande digitala tjänster.

Norrköpings kommun lovar en pappersfri skolstart 2019

Så från och med nästa års skolstart är det slut på pappershanteringen.

Digitalisering är ett högt prioriterat arbete inom Norrköpings kommun. Som offentlig organisation ska kommunen nå ut till alla invånare, och därför den digitala kommunikationen mycket viktig. Fokus ligger på användarvänlighet på kommunens webbplatser.

En av de större utmaningarna är digitaliseringen av blanketter och uppgiftsinlämning som krävs från privatpersoner och företag, så kallade e-tjänster.

Tack vare ett välfungerande samarbete mellan kommunens olika verksamheter och digitaliseringsavdelningen, har utvecklingen av e-tjänster i Norrköpings kommun gått snabbt framåt och minskat användningen av pappersblanketter drastiskt.

Varje år medför läsårsstarten en alltför stor pappershantering, som innebär mycket arbete för både vårdnadshavare och våra medarbetare i förskolor och skolor. Det handlar om scheman, kontaktuppgifter, fotoblanketter med mera. Förutom den tid som pappershanteringen tar innebär det även en stor kostnad och en negativ inverkan på miljön.

Mot den här bakgrunden har utbildningskontoret och digitaliseringskontoret krokat arm och påbörjat ett arbete med digital utveckling inom Norrköpings kommunala skolor: ”Den nya generationens skola”. Inom ramen för det arbetet lovar nu de båda kontoren att för de vårdnadshavare som vill ska läsåret 2019 inledas pappersfritt.

– Lärare i Norrköpings kommun ska ha de bästa förutsättningarna för att kunna lägga det mesta av sin tid på undervisning. Förhoppningsvis förenklar vi vardagen för både elever, personal i skolan och vårdnadshavare genom en mer digitaliserad skola. Därför är jag glad över att vi kan lova en pappersfri skolstart 2019, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör.

– I grund och botten handlar digitalisering om demokrati och frihet. Norrköpingsborna ska kunna använda kommunens tjänster och göra sina ärenden när de har tid. Jag brukar säga att digitalisering gör det möjligt att gå från den kalla handen till den varma, det vill säga från ett kallt tangentbord till ett varmt omhändertagande. Det är viktigt – inte minst i skolan, säger Johan Högne, digitaliseringsdirektör.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>