Ladda mobilen, packa picknickkorgen och häng med vännerna Kira och Luppe för att hjälpa trollforskaren att rädda folktroväsen i Skaraborg undan den elaka Cirkusdirektören, som egentligen är ett troll, en bergakung.
Under påsklovet kan du göra en magisk resa över Skaraborg där du får lära dig mer om platser, väsen, magi och skatter.
Under påsklovet, vecka 15, finns skyltar med QR-koder uppställda på 14 familjevänliga platser runt om i Skaraborg i syfte att göra vårt natur- och kulturarv mer levande. Skanna koden och du kan ta del av deras berättelser genom att ladda ner den ljudbok som är kopplad till platsen. Kiras och Luppes äventyr är en del av det nyligen avslutade samarbetsprojektet Kastis 2.0, där Skaraborgs 15 kommuner, Skaraborgs kommunalförbund och Högskolan i Skövde samverkat.
– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda äventyr för barn och ungdomar i Skaraborgs 15 kommuner. Det här är ett projekt som utvecklats i omgångar av forskare och studenter på avdelningen för spelutveckling vid Högskolan i Skövde, tillsammans med pedagoger och besöksmålsutvecklare i kommunerna, säger Lars Vipsjö, projektledare och lektor i medier, estetik och berättande.
Sagolandet Skaraborg tar äventyret vidare
Kira och Luppes äventyr tar inte slut vid de 14 skyltarna. De finns också utgivna i tryckt bokformat, av Lokrantz förlag i Lidköping. En ny bok för den 15 kommunen, Essunga, är klar och kommer före sommaren. Till böckerna hör appen KLUB Bestiarium och mobilspelet Pappersmaskinen som båda går att ladda hem gratis. Ett brädspel med spelplats i Sagolandet Skaraborg är på gång och i slutet av sommaren kommer vandringsutställningen med samma namn till Vara.
– Äventyret är en transmedial resa över olika analoga, och digitala plattformar och den som tar del av det får en upplevelse som är unik i sitt slag, säger Lars Vipsjö.
Webbsida på vastsverige.com samlar äventyret
Mycket av det material som tagits fram finns att ta del av på en webbsida: KLUB – ett äventyr för hela familjen (vastsverige.com) utvecklad av Next Skövde och turistorganisationerna i Skaraborg. Den kommer att fyllas på med ytterligare besöksinformation under året. Just nu kan besökaren hitta information om var skyltarna finns, under vilken tidsperiod de sitter uppe och också var man kan få tag på böckerna.
– Turistorganisationerna i Skaraborg ser ett mervärde i det material som har tagits fram i projektet och använder det för att locka till besök mellan kommunerna. Skyltarna ute på olika familjevänliga besöksmål som en lovaktivitet är ett sätt att knyta berättelserna till fysiska platser, säger Charlotte Backman, marknadschef på Next Skövde och processledare för samarbetet Visit Skaraborg.
Utveckla en hub för innovativt berättande
Under hösten 2021 beviljade Västra Götalandsregionens Kulturnämnd utvecklingsstöd till en förstudie kring en hub för innovativt digitalt berättande. Det är Dacapo i Mariestad, Västergötlands museum i Skara och Högskolan i Skövde som genomför studien under våren. Ett projekt som ska titta på hur man skulle kunna göra de arbetsformer som utvecklats inom KASTiS permanenta och då inkludera hela Västra Götalandsregionen.
– Syftet med förstudien som pågår är att ta vara på de kunskaper om digitalt berättande som utvecklas vid avdelningen för spelutveckling på högskolan och låta den komma till nytta inom natur och kulturarvsområdet i hela regionen, avslutar Lars Vipsjö.
Här finns skyltarna:
- Götene/Kinnekulle – utanför Kinnekulle utsiktstorn kan du ladda ner boken om Lillebror.
- Lidköping – utanför Vänermuséet i Lidköping kan du ladda ner boken om Kajsa.
- Skövde – vid Aktivitetsplats Äventyret på Billingen kan du ladda ner boken om Lyktgubbarna.
- Hjo – utanför Kulturkvarteret i Hjo kan du ladda ner boken om Karamellkokerskan.
- Tidaholm – vid lekplatsen i Stadsparken kan du ladda ner boken om Alva.
- Falköping – vid Falbygdens museum i Falköping kan du ladda ner boken om Jättinnan.
- Skara – utanför Gamla biblioteket i Skara där utställningen Bokäventyret finns kan du ladda ner boken om Trollforskaren.
- Töreboda – vid temalekplatsen i gästhamnen i Töreboda kan du ladda ner boken om varulven Petrus.
- Gullspång – vid Högsåsen i Gullspång kan du ladda ner boken om Skogsfrun.
- Tibro – vid “Skogens Värld” i Rankås kan du ladda ner boken om Näcken.
- Mariestad – vid Vadsbo museum i Mariestad kan du ladda ner boken om Kåffan.
- Karlsborg – vid lekplatsen vid Göta kanal i Karlsborg kan du ladda ner boken om Vätternjungfrun.
- Grästorp – vid Forshalls naturpark kan du ladda ner boken om Gäddfrun.
- Vara – vid Badhusparken kan du ladda ner boken om Hummel.