ArcticSkills – Digital tävling banar ny mark
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING ArcticSkills – Digital tävling banar ny mark

ArcticSkills – Digital tävling banar ny mark

Publicerat av: Redaktionen

ArcticSkills genomförs för första gången under dess fem åriga historia digitalt och sändningen kommer att streamas tävlingsdagen 23 mars. 

ArcticSkills – Digital tävling banar ny mark

Utbildning Nord står tillsammans med Gränsälvsgymnasiet som värd för evenemanget.

ArcticSkills baseras på WordSkills-konceptet och är ett samarbete mellan olika skolor i norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland som erbjuder gymnasiala yrkesstudier och får finansiering från Kolarctic CBC, Barents sekretariatet, Nordplus junior samt Troms och Finnmarks fylke i Norge. Närmare 50 studerande från Barentsområdet tävlar om medaljerna på tisdag.

Logistiska utmaningar

Att tävlingen genomförs på de olika orterna inom Barents och där tex experterna och domarna finns i utspridda på de olika skolorna i respektive land ger en hel del logistiska utmaningar.

– Experterna, dvs yrkeslärare, som utsetts av varje skola har fått fundera över hur tävlingarna inom respektive gren ska genomföras så att det ska vara så rättvisa förhållanden som möjligt. En viktig faktor har också varit att bestämma hur de olika grenarna ska dokumentera genomförandet på ett sådant sätt att experterna kan göra rättvisa bedömningar. Experterna deltar ju digitalt via Teams under hela tävlingsdagen, förklarar Mattias Söder som är koordinator för ArcticSkills för värdorganisationerna Utbildning Nord och Gränsälvsgymnasiet.

För sändningen svarar Norrmedia i Luleå.

– Vi har ingen erfarenhet av digitala och streamade event och därför är vi otroligt glad över att ha hittat Norrmedia i Luleå som vi knutit till oss. Vi kommer att lära oss massor och bli många erfarenheter rikare, säger en förväntansfull, Mattias Söder som just nu har att hålla otroligt många bollar i luften samtidigt.

Tävling vill synliggöra yrkesutbildningar

Att tävlingen streamas ger en unik möjlighet att kunna följa tävlingen oavsett var du befinner dig.

– Det hade ju faktiskt inte varit möjligt om tävlingen hade genomförts hos oss i Övertorneå vilket var den ursprungliga planen innan pandemin. Vi hoppas naturligtvis att många tar tillfället i akt och följer tävlingen under dagen. Att vi deltar som partner i ArcticSkills är ju bland annat för att öka intresset för yrkesinriktat utbildningsval som ett riktigt smart val på dagens arbetsmarknad, säger värdarna för årets ArcticSkills Leif Lahti, direktör för Utbildning Nord och Katarina Lindberg, rektor för Gränsälvsgymnasiet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>