AI-förordningen träder successivt i kraft och då står utbildningssektorn, inklusive skolor, vuxenutbildning och utbildningsföretag, inför nya krav och skyldigheter.
Därförlanserar Swedish Edtech Industry en ny guide som ger en första orientering över vilka krav som ställs på AI i utbildningssektorn och hur man kan starta arbetet.

Johanna Karlén, kvalitetschef Swedish Edtech Industry om den nya guiden om AI-förordningen
– AI används redan idag i utbildning, förmodligen alltför ofta utan att skolledare eller utbildningsanordnare har full insikt i hur, säger Johanna Karlén, kvalitetschef på Swedish Edtech Industry. Det är verkligen hög tid att agera, att ha en plan och påbörja arbetet med riktlinjer kring användningen, om man inte gjort det än. EU:s AI-förordning är en bindande lagstiftning, vilket innebär att organisationer som inte följer reglerna riskerar sanktioner.
Guiden ger en första orientering till vad AI-förordningen är, hur den påverkar utbildningsområdet och pekar på vilka kompetenskrav som ställs på alla som använder AI. Den innehåller korta checklistor och råd till skolor, utbildningsföretag och organisationer för att komma igång med arbetet med riktlinjer och AI-policies.
Inte juridisk rådgivning – men en viktig första vägledning
Guiden ersätter inte juridisk rådgivning, men ger en översikt över de viktigaste aspekterna att ha koll på. Den hänvisar också vidare till relevanta myndigheters vägledningar och resurser.
– AI är en kraftfull teknik som kan ge mycket nytta om man använder den på rätt sätt. Vi ser en enorm nyfikenhet och iver att använda AI, men i det också en stor risk i en ökad ”skugg-AI” – alltså AI som används utan granskning eller styrning. Att ha en AI-strategi och policy är nödvändigt för att följa lagen och säkerställa att AI används på ett säkert och etiskt sätt, säger Johanna. Men det är det inte alla som vet. Vi hoppas att vi med guiden kan bidra till att fler får upp ögonen på de krav som faktiskt ställs nu, utan att hämma nyfikenheten att utforska möjligheterna med AI.
Guiden är fritt tillgänglig på Edtechkartan
Edtechkartan tas fram av Swedish Edtech Industry i samarbete med Swedish Learning Association, Almega Utbildningsföretagen och Promise.