Fotoutställning på Kulturhuset Stadsteatern för och av unga, som tolkar staden i bild
Hem EFTER PLUGGET Fotoutställning på Kulturhuset Stadsteatern av unga som tolkar staden i bild

Fotoutställning på Kulturhuset Stadsteatern av unga som tolkar staden i bild

Publicerat av: Redaktionen

Canon Young People Programme stärker ungdomar från olika bakgrunder i visuellt berättande och hållbarhetsfrågor.

Utbildningsinitiativet genomförs nu för första gången i Sverige och sedan 2015 har fler än 5500 unga utbildats runt om Europa, Mellanöstern och Afrika.

Nu har turen kommit till sju svenska ungdomar som utbildas av prisbelönta fotografen Felicia Margineanu. I höst visas ungdomarnas foton på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm där deras perspektiv och uttryck är det centrala.

Ungdomars röster kommer synas och höras i en fotoutställning på Kulturhuset Stadsteatern 30 september till 23 oktober. Det är foton och berättelser från Canon Young People Programme som genomförs tillsammans med hyllade sociala entreprenören och fotografen Felicia Margineanu och H.M Drottning Silvias stiftelse Mentor Sverige.

Programmet ger unga människor kunskap, färdigheter och självförtroende att ta itu med frågor som är viktiga för dem med hjälp av kreativitet och kritiskt tänkande. Förutom fördjupning i hållbarhetsfrågor som berör ungdomarna själva, får de lära sig fotografi och visuellt berättande.

– Det är ungdomarnas perspektiv på samhället som är det viktiga och deras uttryck för den förändring de vill se. Vi är stolta att ha fotografen Felicia Margineanu som ansvarig för utbildningen och ihop jobbar vi i linje med Canons filosofi Kyosei; att leva och arbeta tillsammans för allas bästa, säger Pernilla Gullin, HR-Direktör på Canon i Sverige.

Fotoutställning på Kulturhuset Stadsteatern för och av unga, som tolkar staden i bild

De har granskat staden utifrån ett hållbart perspektiv med kameran som verktyg. Nu ställer de ut på Kulturhuset Stadsteatern.

Felicia Margineanu har en bakgrund i att ha utbildat tusentals människor inom fotografi och sociala medier, där hon är en expert på att engagera, utmana normer och främja ungdomars perspektiv och röster i samhället.

För utställningslokal står Lava på Kulturhuset Stadsteatern och när tre workshops är klara visas ungdomarnas foton och berättelser för allmänheten på bottenplan. FN:s globala mål 11 – hållbara städer och samhällen – blir temat för utställningen. Ungdomarna kommer att fota och skriva, om något de brinner för, samt vill förändra.

– Jag är oerhört stolt att få vara en del av Canon Young People Programme och även som ambassadör på Mentor Sverige. Ihop bidrar vi till ungdomarnas växande via fotografi och storytelling när de får möjlighet att uttrycka sig på en offentlig plats. Det är modigt att våga utmana och ifrågasätta och jag hoppas att ungdomarnas perspektiv och foton ska inspirera fler till att våga göra detsamma, säger Felicia Margineanu.

Det är första gången Canon Sverige genomför utbildningsinitiativet, men det är mer än ett lokalt projekt. Fler än 5500 unga har redan medverkat i Canons program i 25 länder inom Europa, Mellanöstern och Afrika.

– Hos unga finns ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och genom foto kan vi lyfta deras perspektiv på sin omvärld. Beslut som fattas nu, påverkar ungas framtid och därför är det viktigt att lyssna till deras röster och uttryck, säger Pernilla Gullin.

Fotoutställning av och med unga i Canon Young People Programme
Utställningen visas 30 september till 23 oktober i Lilla Kilen, Kulturhuset Stadsteatern.
Se hemsida för öppettider

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>