Mätare från Netatmo ger elever större fokus på arbetsmiljön
Hem TEKNIK Mätare från Netatmo ger elever större fokus på arbetsmiljön

Mätare från Netatmo ger elever större fokus på arbetsmiljön

Publicerat av: Redaktionen

Genom att ha använt Smart Inomhus Luftkvalitetsmätare PRO från Netatmo i klassrummen har elever på två skolor i Stockholm fått nya perspektiv på vad det innebär att ha en god arbetsmiljö.

Lundaskolan har bland annat startat en lek med barnen som involverar Netatmos enhet för att de ska förstå vikten av en lugn ljudvolym under lektionerna.

Som de första skolorna i Sverige har de två lågstadieskolorna på Södermalm i Stockholm, Lundaskolan och Bergsundsskolan, under ett halvår haft flera enheter av Netatmo Smart Inomhus Luftkvalitetsmätare PRO uppsatta i bland annat klassrummen och idrottshallen. Enheterna mäter förutom koldioxidnivån i rummet även ljudvolymen och temperaturen.

Sensorn på mätaren indikerar koldioxidnivån med hjälp av färg och visar en grön eller gul färg, eller röd i det fall koldioxidnivån överstiger 1200 ppm. Detta gör det möjligt för elever, lärare eller anställda att agera i händelse av hög koldioxidnivå, i enlighet med officiella riktlinjer. På både Bergsundsskolan och Lundaskolan har varningarna inneburit att de har öppnat fönster för att vädra eller skapa korsdrag.

– Man är ju inte själv medveten om koldioxidhalterna och barnen säger ju inte alltid till när de blir trötta. När mätarna har gett signal har vi släppt in frisk luft i klassrummen, säger Per Johansson, skolchef på Bergsundsskolan och Lundaskolan.

Eleverna skapade “Tysta räven”

Eftersom Netatmo Smart Inomhus Luftkvalitetsmätare PRO också mäter ljudvolymen har Lundaskolan använt enheterna för att se till att eleverna inte blir för högljudda under lektionerna. Barnen satte ögon och öron på mätaren och döpte den till “Tysta räven”. När den har varnat för hög ljudvolym har läraren gjort ett tecken med händerna för att visa för barnen att de måste sänka rösterna.

Mätare från Netatmo ger elever större fokus på arbetsmiljön– Barnen har satt en ny standard för sig själva och det är tystare i klassrummen nu vilket innebär att de i slutändan får mer gjort, berättar Johanna Myrvoll, fritidspedagog på Lundaskolan.

Enligt Johanna Myrvoll tar eleverna nu mer ansvar för sin arbetsmiljö och de har börjat prata om vilken stor betydelse luft och ljud har för dem under dagarna. Skolorna vill även framöver fortsätta använda mätarna för att se till att säkra både en god luftkvalitet och en rimlig ljudnivå.

– Vi är glada över att Bergsundsskolan och Lundaskolan har haft nytta av Netatmos mätare. Att så konkret kunna förbättra förutsättningarna för både elever och lärare på deras arbetsplats är häftigt, säger Niclas Sandström, Sales Manager Nordics & Baltics på Netatmo.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>