Gemensam passion ledde syskontrion till Ekonomprogrammet
Hem SkolNivåEftergymnasial Utbildning Gemensam passion ledde syskontrion till Ekonomprogrammet

Gemensam passion ledde syskontrion till Ekonomprogrammet

Publicerat av: Redaktionen

Hur kommer det sig att tre syskon hamnar på samma högskola, samma utbildning och samma inriktning?

Gemensam passion ledde syskontrion till Ekonomprogrammet

Att tre i samma syskonskara har läst vid samma högskola, på samma utbildning, och samma inriktning, hör inte till vanligheterna. Men det stannar inte där med Karolina, Adam och Monika Kubiak, de fortsätter även tillsammans på samma bana.

Och dessutom fortsätter samma väg vidare ut i världen?

Detta trots att de alla har olika ingångar och intressen kring sin gemensamma passion: ekonomi. Här är syskontrion Kubiaks resa genom utbildningen som gav dem internationell erfarenhet med mersmak.

Ända sedan hösten 2013 har efternamnet Kubiak varit inskrivet på Högskolan Kristianstads Ekonomprogram. Nu till våren 2021, efter åtta år, försvinner det ur rullorna. Men det handlar inte om en och samma person utan om tre syskon, alla med ett gemensamt intresse för ekonomi.

– När jag var barn brukade jag alltid ”leka” kontor. Pappa har drivit eget företag och jag tyckte alltid att det var så roligt att hjälpa till med något administrativt, berättar Monika Kubiak, 27 år och den första i syskonskaran på högskolans Ekonomprogram.

När hon sedan blev lite äldre var hon egentligen ointresserad av siffror, analys och statistik, men eftersom hon förstod att det alltid är bra att förstå siffror såg hon till att bli diplomerad gymnasieekonom. Det var också då hon fick en ordentlig försmak på de ekonomiska ämnena.

– Jag var inställd på Ekonomprogrammet vid Lunds universitet men fick en reservplats där, fortsätter Monika. Samtidigt blev jag antagen i Kristianstad och eftersom jag ville komma i gång med studierna vid terminsstart så bestämde jag mig för Högskolan Kristianstad. Jag blev positivt överraskad och i dag är jag oerhört nöjd med mitt val.

Strax efter att Monika tagit sin examen skrev nästa i syskonskaran in sig på utbildningen. Denna gång var det Karolina Kubiak som likt sin storasyster skulle studera internationellt företagande och marknadsföring.

– När jag gick på gymnasiet pratade Monika ofta väldigt gott om utbildningen och högskolan, och den närhet man har till sina lärare. Hon tog ofta ”skolan” med sig hem, så vi diskuterade ofta olika teman från hennes kurser hemma. Det var så jag fick upp ögonen för både högskolan och utbildningen, berättar Karolina, nu 24 år.

Gemensam passion ledde syskontrion till Ekonomprogrammet 4


Karolina Kubiak älskar fotboll, och att se Valencia CF spela en hemmamatch i La Liga stod så klart på hennes bucketlist under utbytestiden i Spanien.

De internationella möjligheterna

Redan innan andra systern nått examen hade tredje syskonet börjat på samma ekonomprogram. Det är Adam Kubiak, nu 22 år, och som även han valde inriktningen internationellt företagande och marknadsföring. Men egentligen hade han tänkt utbilda sig till något helt annat.

– Min ursprungliga plan var att läsa arkitektur, eftersom det var min inriktning redan på gymnasiet. Men jag kände mig osäker på ingenjörsutbildningarna, om jag verkligen ville det även efter fem års pluggande. Ekonomprogrammet ger mycket bredare möjligheter i framtiden, stabilare helt enkelt, menar Adam. Om jag skulle vilja byta jobb från rådgivare på en bank till account manager, så är det ett enkelt steg.

Precis som sina syskon älskar Adam de internationella aspekterna med utbildningen, och samtidigt vill han lära sig förstå hur människor och kunder tänker och agerar, vilket han får via kurserna i marknadsföring.

– Vi är alla födda i Sverige men har polska rötter, vilket förmodligen påverkat vårt intresse för den internationella kopplingen. Genom utbildningen lär vi känna utbytesstudenter, blir bättre på engelska språket, och lär oss mycket om internationella affärer, påpekar Karolina.

Exakt varför alla tre hamnade på just samma inriktning av Ekonomprogrammet i Kristianstad har syskonen ingen förklaring till, men Karolina har en teori.

– Jag tror det blev ett slags dominoeffekt. Man kan tro att jag valde utbildningen för att min syster valde den, och ja, delvis är det verkligen tack vare henne jag fick upp ögonen för just Högskolan Kristianstad. Men utbildningens innehåll är ju så klart otroligt viktigt, att jag själv är intresserad av det jag väljer att söka.

Hemma i Hässleholm fick Karolina och Adam ofta höra storasyster Monika berätta att det kunde vara höga krav på högskolan. Men samtidigt spred hon en känsla av hur utvecklande och motiverande just dessa krav var. De två yngre syskonen fick även höra mycket om närheten till professorer och föreläsare, och hur denna jordnära attityd verkligen bjuder in till en lärorik dialog.

– Då känner man sig ännu mer engagerad, påpekar Karolina. Dessutom var utbildningen en perfekt förberedelse för magisterstudierna jag påbörjade därefter. Jag insåg verkligen hur mycket nytta jag haft av mina studier i Kristianstad.

– Jag vet faktiskt inte varför vi alla tre hamnade på samma skola, samma program och samma inriktning, fortsätter Adam. Det är lite komiskt att lärarna får träffa en Kubiak efter en annan i snart åtta år.

I Adams fall var som sagt arkitektur som attraherade under gymnasietiden, men han blev aldrig så pass motiverad att han kunde tänka sig att flytta högre upp i Sverige för att förkovra sig i ämnet.

– Jag ville stanna i Skåne, och eftersom Kristianstad bara är 20 minuter bort så kändes det som en perfekt plan. Såklart så bidrog Monika med sina positiva berättelser hemma. De skapade en bra bild av Högskolan Kristianstad som en skola med hög kvalité.

– Jag blev nog en ambassadör för utbildningen utan att riktigt tänka på det, skrattar Monika.

Gemensam passion ledde syskontrion till Ekonomprogrammet 5


Monika Kubiak tillsammans med musikanterna vid St Florian’s Gate i Krakow. Folkdräkterna är specifika för staden och de som bär dem kallas för ”Krakowiak”.

Två år med fokus på engelska

På Ekonomprogrammets inriktning mot Internationellt företagande och marknadsföring är stora delar av år två och tre på engelska.

– Tack vare det känns engelskan väldigt naturlig att använda både på personligt plan och professionellt. Det öppnar stora möjligheter att vara bekant med alla termer och uttryck som används internationellt. Dessutom kräver många tjänster en hög nivå av engelska, förklarar Karolina, som såg sin engelska som en stor merit och fördel när hon läste vidare på magisternivå.

Även storasyster Monika lägger stor vikt vid fackuttrycken man måste behärska för att ta sig vidare ut i världen inom deras skrå.

– Eftersom jag alltid strävat efter att få jobba på ett internationellt bolag så har jag framför allt haft stor nytta av Business English-kursen. I affärsvärlden är många termer och uttryck på engelska även i Sverige. Därför blir man väldigt väl rustad vid Högskolan Kristianstad för alla typer av arbetsmiljöer som väntar oss ekonomalumner, betonar hon.

Gemensam passion ledde syskontrion till Ekonomprogrammet 6


Adam Kubiak tvingades tyvärr avsluta sina utlandsstudier tidigare än planerat, men han hann ändå se sig runt en del, som vid denna utflykt till dammen Embalse de Loriguilla som ligger högt över havet i ett stäppklimat.

Utlandsstudier i Polen och Spanien

Den internationella kopplingen blir än mer konkret genom de internationella utbyten alla tre syskonen gjort under sina ekonomistudier. Först ut var Monika som läste en termin i polska Krakow.

– Det var en av de bästa tiderna i mitt liv. Jag rekommenderar alla studenter som har möjlighet att verkligen våga ta det steget. Jag tror knappast att man kan ångra ett utbyte.

Karolina inspirerades av sin syster. Men för hennes del bar det av till Spanien och universitetet i Valencia i stället, vilket även hon anser vara bland det bästa hon har gjort.

– Man utvecklas otroligt mycket genom att plugga utomlands och får samtidigt nya vänner för livet. Utbyten är också en väldigt bra merit både för jobb och vidareutbildning, anser hon och påpekar att flera av dagens master- och magisterutbildningar med internationell inriktning nästan har erfarenhet från utbyte eller annan internationell rutin som krav för att komma in.

Således blev det en termin i Valencia även för Adam, även om den blev något kortare än planerat.

– Pandemin bröt ut och till slut fick jag resa hem, men tiden jag fick vara där är dock en av de bästa i mitt liv. Som yngst av oss tre var jag ju alltid den som rest minst utomlands. Därför bestämde jag mig redan på gymnasiet att ta chansen när den dök upp, och man utvecklas som sagt enormt när man placerar sig själv utanför komfortzonen.

Livet efter utbildningen

Karolina avslutade nyligen sina magisterstudier i Lund och ska nu ut i arbetslivet mitt under en brinnande pandemi.

– Jag är ju en nybakad ekonom och är nyfiken på att upptäcka vilken roll som kan komma att passa mig bäst. Kanske blir det att få jobba i ett internationellt företag, eller blir det i helt andra sammanhang, men i ett företag där jag kan utvecklas och utmanas.

Storasyster Monika har även hon en magister från Lund i bagaget. Redan som ung var hon passionerat intresserad av varumärken, och i dag vårdar hon en rad välkända sådana i bilbranschen, där hon är projektledare på generalagenten för en rad välkända bilföretag.

– Huvudsakligen arbetar jag med uppstarter av auktoriserade återförsäljare, men även nedsläckningar av återförsäljare och anläggningar. Jag ansvarar alltså för hela processen från avtal till officiell uppstart av en ny återförsäljare. Självklart är vi många som får ett sådant projekt i hamn och samarbete är verkligen nyckeln, och just att jobba i team var något jag fick med mig från tiden på högskolan.

Att hamna på samma högskola, samma utbildning, och samma inriktning verkar vara en tradition som håller i sig i familjen Kubiak, men den slutar inte i Kristianstad.

– Först hoppas jag på att ta min kandidatexamen här till sommaren, men sedan siktar även jag på en magister för att få lite specialisering i ekonomi. Inom tio år ser jag mig själv på ett företag, förhoppningsvis som en account manager, där jag får arbeta med att bygga och underhålla företags relationer.

Text: Fabian Rimfors

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>