Hem NYHETER Glädjande med fler antagna till lärarutbildningarna- ändå för få för att trygga Sveriges behov av lärare framöver.

Glädjande med fler antagna till lärarutbildningarna- ändå för få för att trygga Sveriges behov av lärare framöver.

Publicerat av: Redaktionen

Idag presenterade Universitets- och högskolerådet (UHR) statistiken för antalet antagna studenter till högskola och universitetet.

I år har drygt 17000 studenter antagits till lärarutbildningarna.

Glädjande med fler antagna till lärarutbildningarna- ändå för få för att trygga Sveriges behov av lärare framöver.

Robert Fahlgren, Andre vice ordförande för Lärarförbundet

Det är närmare 600 fler studenter än förra året. Det är glädjande- men ändå för få för att trygga Sveriges behov av lärare framöver. Lärarförbundet och SCB har beräknat att 79 000 lärare kommer att saknas år 2035. Under de närmaste fem åren behöver kommunerna rekrytera lärare och förskollärare motsvarande 77 000 heltidstjänster.

Både lärarnas hälsa och elevernas resultat riskeras när lärare saknas.

–Lärarbristen har tagit ett fast grepp om Skolsverige och det påverkar hela samhället. Att komma tillrätta med lärarbristen borde stå högst upp på varje politikers att-göra-lista. Huvudorsaken till att unga väljer bort lärarutbildningen och många lärare överväger att lämna yrket är att lönen är för låg. Jämfört med en lika välutbildad civilingenjör får en grundskollärare mer än 10 000 kronor mindre i plånboken varje månad. Det betyder flera miljoner under ett yrkesliv, säger Robert Fahlgren, Andre vice ordförande för Lärarförbundet.

Men med rätt politiska beslut går lärarbristen att hejda. Därför kräver Lärarförbundet att på nationell nivå måste riksdag, regering och arbetsgivarorganisationer ta sin del av ansvaret:

-Höj lönerna så de blir rekryterande
-Låt lärare vara lärare
-Ge bättre karriärmöjligheter
-Säkra möjligheten till kvalificerad kompetensutveckling

–Lärarutbildningen är helt central för skolan eftersom den ger grunden och kärnan för läraryrket. Vi vill se en förstärkning av lärarutbildningen, att tydligt kopplad till det kommande yrket, men på ett sätt som skapar förutsättning för kompetensutveckling under hela yrkeslivet. Det är därför det är så viktigt att alla lärarprogram ger examen på avancerad nivå, säger Robert Fahlgren.

I Lärarförbundets lärarutbildningspolitik finns flera förslag på hur lärarutbildningarna kan utvecklas. Några exempel är:

-Alla lärarprogram ska ge examen på avancerad nivå
-Värna grunddragen i den senaste lärarutbildningsreformen från 2011
-Förstärk VFU:n samt samverkan mellan lärarutbildningar, skolverksamhet och huvudmän
-Den reguljära lärarutbildningen måste byggas ut och nya former av behörighetsgivande och -kompletterande utbildningar måste till.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>