Antalet antagna till Högskolan Väst ökar kraftigt
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Antalet antagna till Högskolan Väst ökar kraftigt jämfört med förra året

Antalet antagna till Högskolan Väst ökar kraftigt jämfört med förra året

Publicerat av: Redaktionen

Statistiska Centralbyrån (SCB) och Universitetskanslersämbetet (UKÄ) släppte nyligen statistik över sökande och antagna till högskoleutbildning i Sverige.

Siffrorna visar att antalet personer antagna till Högskolan Väst ökar kraftigt jämfört med samma period förra året.

Höstterminen 2022 sökte 6 595 behöriga förstahandssökande till högskolan, varav 4 777 av dessa antogs. I år har siffran stigit till 7 614 behöriga förstahandssökande, varav 7 023 antas till en utbildning vid Högskolan Väst. Det motsvarar en ökning av antagna studenter på 47 procent. Den allra största ökningen av antal antagna sker till högskolans kurser.

”Glädjande ökning”
– Det är en mycket kraftig ökning av antalet antagna. Vi har som målsättning att göra skillnad och vara en aktör för livslångt lärande. Därför är det glädjande att så många fler personer får möjlighet att studera vid vår högskola, säger Jan Theliander, prorektor vid Högskolan Väst.

Antalet antagna till Högskolan Väst ökar kraftigtJan Theliander berättar också att antalet sökanden till program och kurser vid högskolan är det högsta på minst 10 år.

– År 2014 sökte strax över 7 000 behöriga förstahandssökanden till oss, men sedan dess har vi legat under 7 000. Nu stiger siffran till 7 614 personer. Jag kan konstatera att våra utbildningar, både vad gäller program och kurser, har fortsatt hög attraktivitet, säger han.

Fler utan tidigare högskolestudier antagna
Enligt SCB har sökande utan tidigare högskolestudier ökat från 128 000 förra året till 131 000, vilket motsvarar en nationell ökning på två procent. Antal antagna utan tidigare högskolor ökade 2023 till 60 000 vilket är en ökning med fyra procent.

Vad gäller antalet antagna personer utan högskolestudier är skillnaden markant jämfört med förra året. 2022 antogs 1 134 sökande utan tidigare högskolestudier. I år har antalet stigit till 1 362 personer vilket motsvarar en ökning med 20 procent.

– Vi ser givetvis positivt på att fler personer kommer i kontakt med högskolestudier, och vi bedriver ett långsiktigt strategiskt arbete med att öka övergången till akademisk utbildning. Att fler väljer att studera hos oss stärker både individ och samhälle, avslutar Jan Theliander.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>