Hem NYHETER Jonsereds skola 178 år

Jonsereds skola 178 år

Publicerat av: Redaktionen

Jonsereds skola består idag av fem olika skolhus.

Ett av dessa byggdes år 1839 och är därmed Sveriges äldsta skolhus som fortfarande är i bruk, närmre bestämt hela 178 år gammalt.

Tema dåtid och framtid

På skolan har eleverna engagerats i en temaperiod som sträcker sig från FN-dagen den 24 oktober till barnkonventionsdagen den 20 november och som avslutas med öppet hus den 21 november.

Jonsereds skola 178 år– Temaperioden kommer handla om Jonsered, skolans historia och Jonsered i framtiden. Som förberedelse har eleverna bland annat intervjuat personer som gick på Jonsereds skola för länge sedan, säger Maria Nord, rektor på Jonsereds skola.

I förberedelserna har eleverna också fått sätta sig in i ett perspektiv kring hur teknikutveckling har sett ut sedan skolan sattes i bruk.

– Det finns ju en hel del praktiker som har förändrats med tekniska genombrott. Ett exempel som många elever har fastnat för är hur det var att gå i skolan innan det fanns elektrisk belysning, säger Jacob Möllstam, lärare på Jonsereds skola.

Programmering på schemat

Men eleverna kommer inte bara blicka bakåt genom traditionella metoder, utan också genom nutida arbetssätt. Tanken är att koppla temaperioden till det lokala utvecklingsprojektet om programmering; en del av den förvaltningsövergripande fortbildningsinsatsen kring digital kompetens.

– Just nu lutar det åt att våra äldre elever, årskurs fyra och fem, kommer att programmera tidsmaskiner som besökare, läsare och spelare kommer kunna använda för att åka genom folkskolans historia, fortsätter Jacob.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>