Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Små skillnader i årets betyg för årskurs 9

Små skillnader i årets betyg för årskurs 9

Publicerat av: Redaktionen

De preliminära betygsresultaten* för årskurs 9 för Stockholms stads kommunala skolor visar små förändringar jämfört med förra året.

Av stadens nior har cirka 87 procent behörighet till gymnasiet och meritvärdet för eleverna är fortsatt högt.

Små skillnader i årets betyg för årskurs 9

Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Stockholms stad.

– Elever och lärare har tillsammans arbetat målinriktat med elevernas utbildning under den ovanliga våren.

Att vi har kunnat behålla skolresultaten på samma nivå som förra året bedömer vi på utbildningsförvaltningen beror både på lärarnas prioritering av årskurs 9 samt att den största frånvaron skedde under en förhållandevis kort period mellan sport- och påsklov, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholms stad.

Enligt årets preliminära betygsresultat för niorna har 87,3 procent av eleverna behörighet till gymnasiet. Siffran förra året var 87,4 procent. Andelen elever som har godkänt i alla ämnen är i år 80,1 procent, jämfört med 80,5 procent förra året.

Meritvärdet för Stockholms elever fortsätter att vara högt jämfört med övriga landet. Det totala meritvärdet har sjunkit något till 248,7 jämfört med 250 förra året. Det kan man jämföra med meritvärdet för samtliga nior i Sverige som förra året var 229,8.

– Jag är väldigt glad över att meritvärdena fortsätter ligga på en hög nivå, det ger eleverna god möjlighet att fortsätta utvecklas vidare i livet. En bra utbildning påverkar barnens framtid, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Stockholms stad.

Slutliga betygsresultat i september

Den 24 september presenteras de officiella och slutgiltiga betygen, i samband med att Skolverket presenterar betygen för Sveriges samtliga skolor. Då presenteras Stockholms stads slutgiltiga betyg på total nivå och per skola.

*Betygsresultaten som nu är tillgängliga gäller elever i årskurs nio i Stockholms stads grundskolor och är preliminära. De kan komma att ändras marginellt när de slutgiltiga betygen fastställs i september.

Fakta

– 6242 elever gick ut nian i Stockholms stads kommunala skolor under 2020.

– Jämfört med andra nior i Sverige har Stockholms stads elever ett högre genomsnittligt betygsresultat.

– Det preliminära meritvärdet i år är 248,7 jämfört med 250 förra året.

– 87,3 procent av eleverna har behörighet till gymnasiet jämfört med 87,4 procent förra året.

– Andelen elever som i år har godkänt i alla ämnen är i år 80,1 procent jämfört med 80,5.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>