Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Kommer datorer ta över alla jobb, det kan ni glömma inom programmeringsbranschen!

Kommer datorer ta över alla jobb, det kan ni glömma inom programmeringsbranschen!

Publicerat av: Redaktionen

​Många säger att datorer kommer ta över alla jobb, det kan ni glömma inom programmeringsbranschen!

“Många säger att datorer kommer ta över alla jobb, det kan ni glömma inom programmeringsbranschen!”

Alexander Zinolidis är vår nästa yrkesambassadör. Han introducerar oss för IT-världen. Intresset för yrket började i 8-årsåldern och sedan dess har han jobbat hårt för att komma dit han är. Följ med på en webbutvecklares resa, från gymnasiet till yrkeslivet!

Kommer datorer ta över alla jobb, det kan ni glömma inom programmeringsbranschen!

Alexanders intresse för IT, design och webbutveckling utvecklades när hans kusin visade grunderna i Photoshop i åtta års-åldern. Det blev så småningom en hobby och han utforskade Photoshop på sin fritid.

Han började med att lära sig hur man redigerar bilder för att så småningom kunna skapa hemsidor. Han visste att han ville bli webbutvecklare innan gymnasiet.

– Jag var tvärsäker, innan 9:an visste jag. Jag visste exakt vad jag var ute efter! Jag gick på mässor och öppet hus för att bekräfta det och se vilken skola som passade mig bäst.

Han hade ursprungligen valt el- och energiprogrammet med inriktning webb-programmering/webbdesign men på grund av omständigheter läste han nätverkstekniker-inriktningen på NTI-gymnasiet i Stockholm.

Blev webbutvecklare på El- och energiprogrammet

Programmet Alexander läste heter nu IT-programmet på NTI-gymnasiet. Första året läser man kurs i datateknik som beskriver hur datorer och dess komponenter fungerar samt hur de kommunicerar med varandra. I årskurs två får du lära dig mer om hur datorer kommunicerar med varandra över lokala nät och internet samt grunderna i Microsoft windows serveroperativ. Du har även möjligheten att välja mellan två inriktningar – webbteknik och nätverksteknik. Sista året kan du fördjupa dina kunskaper i respektive inriktningar. På webb-inriktningen lär du dig att sätta upp och underhålla hemsidor.

Du tillämpar dina kunskaper på företag under din praktikperiod. Praktiken började redan i ettan för Alexander. Han kontaktade stora företag som Google och Microsoft i hopp om att få en praktikplats men fick inga svar tillbaka. Han gick vidare till mindre företag istället, vilket ledde honom till Admax.

– Jag ringde första bästa företag, då hade jag tur. Det var ett webbhotell där folk lägger upp hemsidor. Min dåvarande chef visste mycket väl att jag var 16 år utan erfarenhet. Drygt en timme efter att jag hade pratat med honom i telefon, åkte jag dit. Jag visade upp grejer jag själv hade byggt upp. Han förstod att jag menade allvar.

Alexander har bara positiva minnen från gymnasiet. Han säger att han fått ett oerhört stort stöd från lärarna och rektorn. Lärarna insåg hur mycket han hade utvecklats i samband med sin praktik under de tre åren. Han nämner också att hans gymnasium var en bra skola för honom. Skolan fick honom att känna sig trygg och bekväm. När han tog sin yrkesexamen saknade Alexander dessvärre högskolebehörigheten eftersom den inte automatiskt ingår i alla yrkesprogram. Det visades sig att han behövde läsa ett par extra kurser för att bli behörig till högskola eller universitet. Han hade redan kommit så pass långt på Admax att han avstod från att plugga vidare.

– Det kändes helt meningslöst för mig eftersom jag redan kunde så mycket. De utbildningarna som finns på IT-skolor är för de elever om har gått samma utbildning som jag gick, men jag kände redan då att jag var på en helt annan nivå. Jag hade t.o.m tävlat i World Skills! Jag skippade plugget helt och satsade på jobbet istället. Vilket var helt rätt val!

Webbutveckling: Från idé till produkt

Olika företag kontaktar webbutvecklare om de behöver hjälp med att skapa hemsidor från grunden. Alexander förklarar att han inte ägnar all sin tid åt programmering utan det förekommer mycket kundkontakt, särskilt i början för att ta reda på vad kunden vill ha. När han väl fått in information från kunden, början han skissa och designa, vilket en programmerare oftast inte gör själv. Om man ska sammanfatta, handlar det i grund och botten om att bygga upp hemsidor från grunden och eventuellt underhålla dem.

– Vi säger så här… Om du ska starta ett företag som säljer t-shirts på internet, då måste du givetvis skapa en hemsida med e-handel. Då kan du söka på Google efter en webbyrå eller liknande och då hittar du oss. Du kontaktar mig eller en säljare eller vad det nu kan vara. Sen börjar hela projektet.

Övergång till Onlineforce

Alexander är idag en senior webbutvecklare på Onlineforce. Han kom i kontakt med sin nuvarande chef Christian via sitt gamla jobb, Admax. Båda företagen använder ett brittisk affärssystem, som inte alls är vanligt här i Sverige. På Admax hade Alexander lärt sig systemet utan och innan och Christian var ute efter en som kunde just det systemet. Alexander blev inhyrd som konsult på Onlineforce och gjorde sitt jobb på mindre tid än beräknat vilket imponerade på Christian. Alexander fick ta del av Christians planer, idéer samt vision och det visade sig att de hade mycket gemensamt. Nu sitter de två och jobbar tillsammans för att utveckla Onlineforce ytterligare.

– Onlineforce huvudfokus är att erbjuda automatiseringslösningar för små till medelstora e-handlare. Till exempel, istället för att manuellt behöva bokföra sina ordrar eller skriva ut fraktetiketter så kan en butiksägare köpa en av våra tjänster som automatiserar detta. Utöver det så bygger vi även sajter, oftast nätbutiker. Då är det kunder som hittat oss genom vår huvudverksamhet.

Nu har vi släppt en koppling mellan WooCommerce och iZettle. Där står jag som ansvarig för utvecklingen och underhållningen, vilket skiljer sig från det vi tidigare har gjort. Vi har jobbat med iZettle i London och Stockholm för att ta fram den och de första kunderna har börjat rasa in. Det är väldigt spännande, jag har jobbat med projektet i 8 månader så nu känns det grymt att riktiga kunder faktiskt har nytta av det vi byggt.

En dag ur Alexanders yrkesliv

Alexander börjar dagen med att stämma av sina arbetsuppgifter och projekt med sin chef. För att få en bättre överblick över hur han ska prioritera tiden på jobbet använder de en interaktiv tavla som hjälpmedel. Efteråt fördelar han sin arbetstid i stort sett mellan programmering, design, försäljning och hantering av telefonväxeln.

Att ha olika arbetsuppgifter kan definitivt bli stressigt om man inte etablerar en klar struktur på hur dem ska hanteras, men för Alexander är det ett sätt att få in variation i jobbrutinerna. En webbutvecklares arbetsuppgifter är inte begränsade till programmering.

Alexander lägger fram för- och nackdelarna med yrket. Han beskriver jobbet som flexibelt eftersom han inte har strikta arbetstider. Så länge har gör sitt jobb som planerat uppstår inga problem. Han tar även upp att webbutveckling är ett otroligt kreativt yrke och kretsar huvudsakligen kring problemlösningar. Om man gillar kombinationen mellan kreativitet och problemlösning är jobbet perfekt för dig som ute efter det.

– När du bygger upp en hemsida eller programmera en app löser du ett problem åt kunderna. De betalar för det. Problemlösning kräver kreativitet!

Han nämner även att man tjänar bra som webbutvecklare. Lönen kan ligga på 35 000 kr om man har jobbat ett tag, annars kan ingångslön ligga på minst 20 000 direkt efter studenten.

Hanteringen av olika arbetsuppgifter kan bli väldigt stressigt. Han menar att jobbet är bland de mest stressfulla jobb som finns. Han måste besvara alla kunders frågor och problemställningar. IT-branschen är väldigt dynamisk och förändringar sker konstant.

Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad samt ha koll på nyheterna. Det gäller att vara ”on top of your game”. En annan negativ aspekt han tar upp är hur kroppen försämras i längden. Det är ett problem han har märkt hos sina äldre kollegor. Att sitta framför en dator flera timmar ger dessvärre ingen motion. För att undvika eventuella fysiska problem uppmuntrar Alexander till motionering och att hålla koll på ens sittställning.

Programmerare och utvecklare = framtidens robotar

fun-fact-webbutvecklare

Han tycker att skolorna redan gör ett bra jobb när det kommer till att nå ut till eleverna: närvara på mässor, ordna öppet hus, ordna besöksdagar och workshops. Han anser att intervjuer som uppmärksammar yrken och yrkesutbildningarna, som Gymnasium.se:s artikelserie Yrkesambassadörerna (länk till första artikeln), förmedlar mycket information till nyfikna och osäkra ungdomar. Han själv brukar åka tillbaka till sitt gamla gymnasium och presentera sitt yrke för ettorna.

– Ungdomarna vet inte vad de vill göra men sen från att lyssna på mig eller andra blir det klarare. Många som vill plugga webbutveckling vet redan det för att de har det som hobby. Så länge skolan visar vad de har att erbjuda, blir det bra!

Enligt Alexander är arbetsmarknaden i behov av webbutvecklare och är ute efter den kompetensen. Enligt honom är det inte robotar som kommer ta över i framtiden, snarare programmerare och utvecklare. Med IT:ns stora framväxt måste det finnas människor som kan underhålla och utveckla. Han säger att en ung person som är både duktig och driven har stora chanser att hitta en anställning.

Det är dock viktigt att visa upp sina kunskaper och sin kompetens. En anställning på ett stort företag direkt efter plugget är inte aktuellt för alla, men man kan alltid att börja på ett mindre företag. Det är ett perfekt sätt att få in en fot i branschen. Redan som 22-åring har Alexander lyckats bygga sig en gedigen karriär. Vad kan vi förvänta oss från Alexander i framtiden?

– Jag trivs så himla mycket just nu, jag får lära mig mycket mer än programmering. Jag överväger att starta ett eget företag eller skaffa ett jobb hos de stora företagen. Det hade varit kul och sitta med ett team. Men jag trivs så himla bra på Onlineforce. Företaget växer så himla mycket också. Jag har en sån värdefull position där jag lär mig.

Från en tidig ålder har Alexander haft ett tydligt och specifikt mål. Han har visat att jobbar man hårt kan man uppnå sitt drömjobb. Han har lyckats omvandla sitt intresse till sitt yrke. Vi vill tacka Alexander för sin medverkan och vi ser fram emot att se var han befinner sig i framtiden.

Läs mer här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>