Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM AcadeMedia-lärare nominerade till Guldäpplet

AcadeMedia-lärare nominerade till Guldäpplet

Publicerat av: Redaktionen

Två AcadeMedia-lärare är nominerade till Guldäpplet 2018.

Priset delas varje år ut till lärare som lyfter elever och deras digitala kompetens genom att använda IT i undervisningen.

De tre finalisterna presenteras på Bokmässan i Göteborg den 27 september och vem som vinner offentliggörs den 29 oktober. Guldäpplet, som delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne, är ett av Sveriges mest ärofyllda lärarpriser.

De två nominerade AcadeMedia-lärarna är Johan Kivi, på IT-Gymnasiet i Göteborg, och Stefan Cohen på Hagströmska Gymnasiet i Falun.

Inspirerar elever att våga testa

AcadeMedia-lärare nominerade till Guldäpplet

Johan Kivi undervisar i kreativa it-ämnen som digitalt skapande, webbutveckling och gränssnittsdesign, och ägnar fritiden åt att utveckla digitala verktyg för lärare.

– Jag tror att det är skolans rektor, Erik Isaksson, som nominerat mig till priset. Att just jag är nominerad tror jag är dels för ITG webtools, de digitala verktyg jag tagit fram för att underlätta för läraren i klassrummet, dels för att jag deltar i arbetet kring skolans fortlöpande utveckling inom it och digitalisering.

Vi måste ju hela tiden ligga före trenderna för att elevernas utbildning ska vara relevant när de går ut skolan, säger han.

– Jag är väldigt nyfiken på teknik och håller mig i framkant.

Det gör att jag kan bidra till att spå trender och identifiera vad skolan ska satsa på. Vi skapade till exempel ett makerspace redan för fem år sedan, och vi ser att den satsningen lönar sig. Eleverna är där både på lektionstid och när de har rast, och de lär sig oerhört mycket när de får arbeta där.

– En annan sak vi gjort för att ligga framkant är att köpa in en helt ny machine learning-dator. Våra liknande satsningar har alltid lönat sig, och jag tror att eleverna bli inspirerade av att vi vågar testa ny teknik. Då vågar de själva testa gränserna för vad de kan skapa, säger Johan Kivi.

ITG webtools underlättar undervisningen

Två av verktygen inom ITG webtools är Groupie, som slumpmässigt grupperar ihop eleverna i klassen inför grupparbeten, och Hands up, en digital handuppräckning som ser till att eleverna får hjälp i rätt ordning.

– Jag har utvecklat dem utifrån de behov jag upplever som lärare, där jag har sett att tekniken kan hjälpa till att lösa problem. Den största fördelen med dessa verktyg är att de är helt rättvisa för eleverna. Med Groupie kan de till exempel se gruppindelningen direkt på skärmen.

Vinnaren av Guldäpplet får, förutom själva äpplet, ett stipendium på 25 000 kronor. Johan Kivi tvekar inte på vad han ska göra för pengarna om han vinner.

– Jag skulle använda dem för att frigöra tid så att jag kan utveckla fler webtools.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>