Hem SFI Så får nyanlända snabbspår till gymnasiet

Så får nyanlända snabbspår till gymnasiet

Publicerat av: Redaktionen

Möt Ali Nazari och Ahmad Kheralla, två nyanlända tonåringar som lär sig svenska och samtidigt grundskolans alla obligatoriska ämnen med hjälp av flerspråkiga videofilmer.

Metoden ger gymnasiekompetens minst ett år snabbare än konventionella metoder, enligt elevernas lärare.

Så får nyanlända snabbspår till gymnasiet

Ali och Ahmad är två av de hundratalet nyanlända ungdomar som får ett snabbspår till gymnasiet på Ölands Gymnasium i Borgholm. Ingen av ungdomarna kunde mer än några ord svenska från början.

Men de hundratals animerade filmer som detta digitala läromedel huvudsakligen består av, finns på sex olika språk där eleven fritt kan välja språk på både ljud och textning.

Man kan exempelvis lyssna på arabiska eller dari och samtidigt få svensk eller engelsk textning.

I takt med att svenskkunskaperna ökar väljer många elever att lyssna på svenska och ha en textning på sitt hemspråk. På så vis lär de sig svenska samtidigt som de får en fördjupad ämneskunskap.

Du kan se hur Ali och Ahmad jobbar med det digitala läromedlet på SETT Syd i Malmö 30-31 oktober. Du får då också träffa Ingela Svensson, en av deras lärare på Ölands Gymnasium.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>