Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Lunds kommun ansöker om tillstånd för kamerabevakning av skolor och förskolor

Lunds kommun ansöker om tillstånd för kamerabevakning av skolor och förskolor

Publicerat av: Redaktionen

Flera skolor och förskolor har brunnit i Lund under sommaren.

För att förstärka insatserna mot bränderna kommer Lunds kommun nu att ansöka om tillstånd att kamerabevaka samtliga kommunala skolor och förskolor i kommunen efter ett ordförandebeslut av kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

– Ett fåtal som missköter sig ska inte få förstöra för alla skötsamma lundabor. Kameror är ett viktigt verktyg för att öka trygghetskänslan och samtidigt kunna lagföra de som är skyldiga, säger Philip Sandberg, (L) kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Ett stort antal bränder har under 2020 inträffat på Lunds skolor och förskolor. Utöver att bränderna förstör skolornas och förskolornas lokaler och elever och medarbetares arbetsmiljö, riskerar de också att skada människor.

Lunds kommun ansöker om tillstånd för kamerabevakning av skolor och förskolor

Bränderna innebär också att stora ekonomiska värden går förlorade. Därför har Lunds kommun under våren och sommaren jobbat intensivt för att förhindra och förebygga fler bränder.

Lunds kommun har använt alla insatser vi har till vårt förfogande. Det handlar till exempel om ökad bevakning av byggnader med väktare och värmekameror.

Det har också gjorts ett stort förebyggande arbete ute på förskolorna och skolorna med till exempel extra städning av utemiljöerna för att säkerställa att inga lösa och lättantändliga föremål finns på skolgårdarna.

Samverkan mellan kommunen och Lundapolisen, de kommunala bolagen i Lund, Räddningstjänsten Syd och Lunds universitet har intensifierats och en riskanalys har tagits fram. Polisen har också inlett en regional särskild händelse med anledning av bränderna.

Nu tar Lunds kommun ytterligare ett steg för att förstärka arbetet mot bränder och öka tryggheten. Lunds kommun kommer nu att ansöka om kamerabevakning på samtliga av Lunds kommunala skolor och förskolor. Kommunkontoret har fått i uppdrag efter ett ordförandebeslut av kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) att ta fram underlag och ansöka om tillstånd hos Datainspektionen. Det finns 75 kommunala förskolor och 39 kommunala grundskolor i kommunen. Det krävs en ansökan per skola. Kommunkontoret ska också göra en kostnadsberäkning för vad investeringen och driften kommer kosta.

– Vi ser mycket allvarligt på varje skolbrand som inträffar i vår kommun. Ett stort arbete pågår i kommunen för att minska antalet bränder och vi kommer nu arbeta mycket snabbt för att ta fram ansökningar till Datainspektionen till de skolor och förskolor där behovet är som störst, säger Christoffer Nilsson, kommundirektör.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>