Genom satsningen TechTensta säkrar nu Järvas ungdomar tech-Sveriges framtid.
TechTensta är en innovativ techgård för unga i Tensta, en fysisk mötesplats och digital skaparverkstad.
Ett gräsrotsprojekt initierat av ungdomar som nu gör skillnad, på riktigt.
AIX har under det senaste året tillsammans med TechTensta arbetat för att översätta och förverkliga verksamhetens vision och idéer om lokalen. Den befintliga lokalen vid Tenstagången har sakta transformerats till den levande hub med ”techig” verkstadskänsla man önskat.
– Frågan om TechTensta gör skillnad för ungdomarnas framtid svarar jag utan tvekan JA på. Vi vill inte annat än att tända gnistor, säger Franco Marin Rodriguez, techcoach på TechTensta.
TechTensta föddes som idé av ungdomar från Tensta som sommaren 2015 gavs ett utmanande uppdrag som sommarjobb: att ta fram idéer på hur unga i Järva kan föras samman med företagen i Europas största tech- och innovationskluster i Kista, som trots den geografiska närheten erbjuder få kontaktytor med Tensta.
Den ungdomskommission som bildades genomförde studiebesök, workshops och intervjuer. De kartlade företagens ambitioner samt ungdomars drömmar och tankar om framtiden.
Resultatet blev idén om en högteknologisk ungdomsgård, en plats som skulle främja trygghet och ge unga i Järva något produktivt, meningsfullt och kul att göra efter skoltid och även rusta dem med kompetenser, nätverk och självförtroende. Under 2018 förverkligades planerna och TechTensta öppnade i studenthuset Tensta Torn.
På plats finns coacher, som alla är studenter på någon teknisk högskola, för att stötta i läxläsning, coacha i teknik eller hålla i workshops. Genom att finnas till bidrar TechTensta positivt till unga i Järva på flera sätt, genom att bland annat stärka ungdomar kring personlig utveckling, motivera till högre studier och främja engagemang och delaktighet i samhället.
Dialog och återbruk ledord i gestaltningen
Genom flera workshops med ledarna för verksamheten och ungdomarna och inte minst samarbeten med lokala entreprenörer och företag – exempelvis Lunda- och Ulvsundaverkstaden, verksamheter som driver arbetsträning inom snickeri och textil – har processerna lett gestaltningsarbetet fram.
– Den lokalanpassning som vi först trodde skulle handla om ett koncept och en färgsättning blev något helt annat, berättar Alexia Staaf och Peder Lindbom från AIX som lett projektet.
Det blev tydligt i våra workshops med ungdomarna att det var just storyn – hur det här hade varit deras idé och att den nu förverkligats – som var det viktigaste. Detta synliggjorde vi med en tidslinje på väggen som löper genom hela lokalen. Här får man följa hur idén om TechTensta föds men också förstå de turer som varit. Även en selfie-vägg har realiserats på ungdomarnas begäran.
– Den sprängkraft som finns i TechTensta går inte att ducka för, och att den kraften skulle få ta plats i hela processen och också synliggöras på väggarna var så självklart, fortsätter Alexia Staaf.
Det som också kom fram i våra workshops var att det inte fick kännas som en skolmiljö. Vi har exempelvis klätt pelare med kork för att kunna användas som anslagstavlor, och ersatt den traditionella whiteboarden med stora plåtskivor, återvunnit gamla plåtlådor vilka har lackats om av kommunens dagverksamhet. Platsbyggda bänkar och funktionsanpassade bord på hjul har snickrats och svetsats av Lundaverkstaden. Dessa samarbeten, återbruk och dialoger har möjliggjort att det socialt hållbara genomlyser inte bara det synliga och uppenbara i verksamheten utan också bakomliggande processer i förverkligandet av lokalen.
TechTensta drivs av Stockholms Stad / Spånga-Tensta SDF och utvecklas organiskt utifrån ungdomars intressen i samverkan med akademi och näringsliv.
Vill ditt företag också vara en del i projektet, hör av dig till TechTensta som nu söker ytterligare samarbetspartners för verksamheten.