FEI slår nytt rekord i YH-ansökningar: ”9 av 10 får anställning efter examen”
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING FEI slår et nytt rekord i YH-ansökningar: ”9 av 10 får anställning efter examen”

FEI slår et nytt rekord i YH-ansökningar: ”9 av 10 får anställning efter examen”

Publicerat av: Redaktionen

Antalet ansökande till FEI:s YH-utbildningar ökade i år med närmare 50 procent, och under ansökningstidens första dygn kom det in dubbelt så många ansökningar som den första ansökningsdagen förra året.

Samtidigt söker sig allt fler till yrkeshögskolan över lag.

– Yrkeshögskolan har haft en stadig tillväxt i antal sökande de senaste åren och det är positivt för hela Sverige, både arbetsmarknaden och alla de som får möjlighet att utbilda sig. Vi arbetar hela tiden tillsammans med näringslivet för att utveckla och förbättra våra utbildningar och nu ser vi att det ger resultat, säger Azadeh Lind, affärsområdeschef för FEI:s YH-utbildningar.

Under perioden 2014-2021 har antalet behöriga sökande till yrkeshögskolan gått från cirka 40 000 till cirka 70 000. Idag har 9 av 10 av alla som tar examen från en YH-utbildning arbete året efter examen.

– Den positiva utvecklingen hos oss på FEI och för yrkeshögskolan generellt är såklart starkt kopplad till det faktum att YH-utbildningar är skapade och utformade för att tillgodose ett behov på arbetsmarknaden. De som ansöker ser en snabb och kvalitativ väg till en ny karriär och väldigt goda utsikter till anställning direkt efter utbildningen.

FEI slår nytt rekord i YH-ansökningar: ”9 av 10 får anställning efter examen”

Azadeh Lind, affärsområdeschef för FEI:s YH-utbildningar

– Sedan är kvaliteten på utbildningen givetvis viktig. FEI har utvecklat och drivit YH-utbildningar under många år. Tillsammans med arbetsgivarna ser vi till att varje utbildning är så anpassad som möjligt efter kompetenskraven och de senaste utvecklingarna inom respektive bransch.

Förra året ökade ansökningar till FEI:s YH-utbildningar med 20 procent, och i år är den siffran alltså 50 procent.

– Förutom att vi erbjuder efterfrågade och kvalitativa YH-utbildningar så ger vi också möjlighet för människor att kombinera sina liv med studier genom FEIFLEX. Det gör det möjligt att följa undervisningen online, på distans i realtid.

En annan faktor är det nya omställningsstudiestödet som infördes i slutet av 2022 och som innebär att alla som har varit yrkesverksamma i åtta år kan få studiestöd för att bredda eller fördjupa sin kompetens och därmed bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

– Omställningsstödet ger många fler människor möjligheten till karriärsbyte eller kompetensutveckling. Det är absolut något som kan bidra till att antalet ansökande till våra YH-utbildningar kommer fortsätta öka, säger Azadeh Lind, affärsområdeschef för FEI:s YH-utbildningar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>