Förra året påbörjade 5600 personer en YH-utbildning inom data/IT.
I en ny områdesanalys från Myndigheten för yrkeshögskolan beskrivs bland annat hur kompetensbehovet förändrats snabbt under pandemin.
Myndighetens för yrkeshögskolans områdesanalyser är ett underlag till handläggare som läser ansökningar men framförallt en signal till anordnarna om vilka trender vi ser på arbetsmarknaden.
Sedan pandemin drabbade världen har myndigheten inte publicerat några områdesanalyser. Orsaken är att det har varit ovanligt svårt att säga något om det framtida kompetensbehovet då arbetsmarknaden förändrats snabbare än normalt. Även om pandemin inte är över än så har vi nu publicerat en ny områdesanalys för data/it-området, ett område där kompetensbristen blivit än tydligare under pandemin.
– Den digitala omställningen har accelererat kraftigt på grund av pandemin. Vi har sett en ökad efterfrågan på digitala tjänster och därmed också arbetskraft med digital kompetens i alla branscher, samtidigt är kompetensbehoven inom området stora sen tidigare, säger myndighetens analytiker Jessica Sjönell, som är en av dem som jobbat med den nya områdesanalysen.
Yrkeshögskolan har fått en allt central roll i kompetensförsörjningen inom data/it-branschen. Ett område som har stora behov av arbetskraft och som kommer vara fortsatt prioriterat för yrkeshögskolan är mjukvaruutveckling.
– Allt mer i vår digitala vardag kräver mjukvara som är uppbyggd av kod. Därför är mjukvaruutveckling och programmeringskunskap en viktig förutsättning för digitaliseringen, säger Jessica Sjönell.
IT-säkerhet är en annan viktig nyckelkompetens som vuxit snabbt i det digitala samhället och är avgörande för digitaliseringen. När allt fler tjänster erbjuds digitalt ökar också riskerna.
– Det kan handla om att kunna förebygga direkta attacker, men vi ser också ett brett behov av kunskap om it-säkerhet. Om hur man jobbar förebyggande och påverkar medarbetarnas säkerhetsarbete, och hur man får säkerheten att genomsyra all verksamhet på både bredden och djupet. Här har yrkeshögskolan en viktig roll att spela, säger Jessica Sjönell.
Ett tredje område som lyfts i områdesanalysen är AI, Artificiell intelligens. Allt fler branscher börjar upptäcka hur de kan tillämpa AI. Här finns ett växande kompetensbehov både inom maskininlärning, och även inom dataanalys och datavetenskap.
– AI är det ett område som kommer att påverka många yrkesroller. Bland annat genom maskininlärning som utgör grunden för robotprogrammering. Yrkeshögskolan har en handfull utbildningar som kan bidra till en ökad implementering till AI. Det är bra, men samtidigt är det ett område som utvecklas väldigt snabbt och här ser vi att även yrkeshögskolans korta utbildningar kan ha en väldigt viktig roll att fylla när det gäller kompetensutveckling, säger Jessica Sjönell.
Avslutningsvis nämner Jessica Sjönell även den växande spelbranschen och säger att myndigheten redan förra året byggde ut antalet platser på utbildningarna och siktar på att bibehålla den höga ambitionsnivå som man ligger på idag.